A bakonyi betyárleves egy finom, tartalmas leves, hasonló az ízvilága, mint a bakonyi csirkemellnek, ez is gombával és kolozsvári szalonnával készül.
Bakonyi betyárleves csirkemellből hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 3 db közepes sárgarépa
- 15 dkg gomba
- 1 db fehérrépa
- 7 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika őrölt
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál kapor
- 1 evőkanál sertészsír
Bakonyi betyárleves csirkemellből elkészítése
1.Kockázd fel a csirkemellet, sózd meg és tedd félre.
2. Készítsd elő a többi alapanyagot a bakonyi betyárleveshez:
- a sárgarépát és fehérrépát karikázd fel,
- a gombát szeleteled fel,
- a vöröshagymát aprítsd fel,
- kockázd fel a paradicsomot és paprikát
- és a kolozsvári szalonnát kockázd fel.
3. Egy lábosban olvaszd fel a sertészsírt, és tedd rá a kolozsvári szalonna kockákat. Alacsony lángon olvaszd ki a szalonnát.
4. Add a vöröshagymát a szalonnához, sózd meg és közepes lángon dinszteld meg.
5. Add a felkockázott húst a hagymához, és pirítsd kevergetve, míg a hús ki nem fehéredik.
6. Add a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, és főzd, míg nagyjából el nem fövi a paradicsom a levét.
7. Húzd le a tűzről a lábost, és add hozzá a fűszerpaprikát és keverd jól el.
8. Öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy épphogy ellepje a húst, sózd, borsozd és nyomd a fokhagymát a levesbe.
9. Add a répákat és gombát a leveshez, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd alacsony lángon, míg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
11. Készítsd el a habarást. A tejfölt keverd simára a liszttel, majd merj egy merőkanállal a leves levéből a tejfölből és keverd össze. Add a kaprot is a tejfölös masszához, és öntsd a levesbe.
12. Főzd még kb. 10 percig, és már kész is a bakonyi betyárleves! Kóstold meg, és ha szükséges adjál még sót vagy borsot.