A gulyásleves az egyik legismertebb magyar étel, eredetileg marhahúsból készül. De ha nem szereted a marhahúst, és nincs is annyi időd kivárni, míg a hagyományos gulyás elkészül, akkor a csirkegulyás levest neked találták ki! Ennek a hamis gulyáslevesnek számos előnye van, finom, gyorsabban elkészül és olcsóbb is!
Csirkegulyás leves hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db kis zellergumó
- 40 dkg krumpli
- 1 púpos evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál fűszerkömény őrölt
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál feketebors
- 1 db kis paradicsom
- 1 db tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 8 dkg liszt
- 1 teáskanál só
Hamis gulyásleves csirkemellből elkészítése:
1.A csirkegulyáshoz először készítsd elő az alapanyagokat:
- aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát
- kockázd fel a csirkemellet és sózd meg
- karikázd fel a sárgarépát és fehérrépát
- kockázd fel a zellert és a krumplit
- kockázd fel a paradicsomot és paprikát
2. Melegítsd fel a zsírt vagy olajat egy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és kevergetve párold üvegesre.
3. Add a hagymához a felkockázott paprikát és paradicsomot és pár percig főzd tovább.
4. Add az alaphoz a csirkemellet és pirítsd, míg ki nem fehéredik.
5. Húzd le a tűzről a lábost, add hozzá a fűszerpaprikát és fokhagymát, keverd el, és öntsd fel egy kevés vízzel, hogy a paprika meg ne égjen. Tedd vissza a tűzre.
6. Add hozzá a sót, fűszerköményt, egész borsot, babérlevelet és főzd kb. 10 percig.
7. Add a gulyáshoz a zöldségeket, répákat, krumplit, zellert.
8. Letakarva, alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
9. Amíg fő a csirkegulyás, készítsd el a csipetkét.
Tedd egy tálba a lisztet és a sót és keverd össze. Készíts egy mélyedést a liszt közepére.
Egy másik tálba üsd a tojást, habard el egy villával, és a habart tojást öntsd a mélyedésbe. Először keverd a villával, majd kézzel jól gyúrd össze. A liszt mennyisége függ a tojás méretétől, lehet hogy kell még lisztet hozzáadni.
Csomagold be fóliába, és pihentesd kicsit 10-15 percig.
Készítsd el a csipetkéket, az ujjaddal csipkedj le kis darabokat a tésztából és morzsold búzaszem formára.
10. Add a csirkegulyáshoz a csipetkéket, és főzd még kb. 10 percig.