A csirkehúsos receptek a magyarok körében a legkedveltebb fogások, főleg a könnyű beszerzés és jutányos ár miatt, másrészt mert rendkívül finom és sokoldalú elkészítési módja van. Összegyűjtöttünk öt ízletes receptet, amelyet a kezdő konyhatündérek is értékelni fognak!
1. Tejfölös csirkepaprikás csirkemellből
A csirke hallatán a legtöbb ember számára elsősorban a csirkemell sütése jut eszébe, elfeledkezve az egyik leghíresebb magyar fogásról, a csirkepaprikásról, ráadásul tejföllel bolondítva.
Elkészítése: melegítsd fel egy kevés zsírt, amihez adj hozzá apróra vágott vöröshagymát, majd egészítsd ki felaprított paprikával. A tűzhelyről levéve adj hozzá fűszerpaprikát, paradicsomot és fokhagymát. 15 perc párolás után mehet hozzá a csirkemell, amit enyhe vízzel ellepve további 20 percig szükséges főzni. Már csak a simára kevert tejföl hozzáadása következik, ettől lesz krémes a végeredmény!
2. Brassói csirkemell
A gasztronómiában gyakori, hogy sok ételt nevét földrajzi helyekhez kötik, ami még különlegesebbé teszi. Ennek a meglehetősen homályos eredetű ételnek eredetileg sertéshús volt az alapja, de csavarjunk rajta egyet, és készítsük el csirkemellből.
Elkészítése: kockázd fel a meghámozott krumplit, majd süsd meg bő olajban. Közben kockázz fel szalonnát és melegítsd fel, hogy a zsírja kiolvadjon. Ha már üveges, mehet hozzá a hagyma és fokhagyma, illetve az előre felkockázott csirkemell. Ízesítsd fűszerrel, fedő alatt párold puhára, majd mehet a különleges ízt adó majoránna. A végén keverd össze a krumplival, és már kész is a szaftos egytálétel!
3. Csirkemell pörkölt
A magyarok igazán szeretik a szaftos fogásokat, amit az alábbi pörkölt ismét alátámaszt.
Elkészítése: a többihez hasonlóan kockázd fel a csirkemellet, hagymát és fokhagymát, illetve hámoz meg paradicsomot és paprikát. Mindezt párold és pirítsd, majd a tűzről lehúzva adj hozzá fűszerpaprikát. Vízzel felöntve addig főzd tovább, amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek. A pörkölt alap után add hozzá a csirkemellet, amíg megpuhul, ez már hamar megy. Felszolgálhatod rizzsel, galuskával, vagy tarhonyával.
4. Tejszínes gombás csirkeragu
Újabb szaftos fogás a rohanós hétköznapokra, viszont jár hozzá gomba is, ami igazán feldobja.
Elkészítése: hevíts fel olajat, add hozzá a kockára vágott csirkemellet és süsd aranybarnára. Vedd ki a serpenyőből, és ugyanabba tedd bele a hagymát, amit párolj üvegesre. Add hozzá a felszeletelt gombát és fokhagymát, fedő alatt főzd puhára. Mindezt öntsd fel tejszínnel és dobd vissza a csirkemell kockákat a gombás raguba, amíg be nem sűrűsödik. A köret az ízlésedre van bízva, legyen az tészta vagy éppen krumpli.
5. Bakonyi csirkemell filé
A csirkemell receptek végén jöjjön egy kevésbé elterjedt recept, méghozzá a bakonyi módra készült filé, amelyek habart mártással készülnek.
Elkészítése: kockáz fel szalonnát, vöröshagymát, paradicsomot, paprikát és gombát. Serpenyőben olvaszd ki a szalonna zsírját, majd tedd félre. Ebben a zsírban süsd elő a csirkemell szeleteket, szintén tedd őket félre. A maradék zsírban párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a többi előkészített hozzávalót. Máris jöhet a felszeletelt gomba, amihez csatlakoznak az elősütött csirkemell szeletek is. Végezetül, mint már említettük jöhet a habarás, a tejföl és liszt keveréke, amitől ismét egy szaftos étel kerül a tányérunkra.
Kellemes gasztronómiai perceket kívánunk a konyhában!
Kiemelt fotó: Pixabay.com