A brassói aprópecsenye eredetileg sertéshúsból készül, de csirkemellből is lehet finom brassóit készíteni. Ha azt szeretnéd, hogy a csirke brassói igazán szaftos és ízletes legyen, akkor mindenképpen füstölt szalonnával készítsd. Ha kicsit diétásabbra szeretnéd, akkor a füstölt szalonna helyett használhatsz olajat, de akkor füstölt pirospaprikával ízesítsd, és akkor a füstös íz megmarad.
Csirke brassói hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kg krumpli
- olaj a sütéshez
Brassói csirkemell elkészítése:
1 Pucold meg és kockázd fel a krumplit, kb. 1,5-2 cm-es kockákra.
2. Melegíts olajat, és bő olajban süsd meg a burgonyát, csöpögtesd le róla a zsiradékot és tedd félre.
3. Amíg sül a krumpli, kockázd fel a csirkemellet, ugyanakkora méretűre, mint a krumplit.
4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
5. Kockázd fel a szalonnát, tedd egy serpenyőbe vagy lábosba, és kezdd el lassan melegíteni, hogy a szalonna zsírja kiolvadjon.
6. Amikor a szalonna már üveges, add hozzá a vöröshagymát és párold üvgesre.
7. Add a hagymához a felkockázott csirkemellet és süsd fehéredésig.
8. Add a csirkéhez a pirospaprikát, sót, borsot, és a zúzott fokhagymát és keverd össze.
9. Önts alá egy kevés vizet, és fedő alatt párold puhára a csirkemellet.
10. A végén add hozzá a majorannát is.
11. Ha szükséges, pótold a vizet, a lényeg, hogy szaft is legyen a hússal.
12. Keverd össze az előzőleg kisütött krumplival a szaftos húst, és már kész is a brassói csirkemell!
Frissen tálald, savanyúság vagy tejfölös uborkasaláta jól illik hozzá.