A tárkonyos raguleves az egyik legnépszerűbb leves Magyarországon, sok családnál karácsonyi levesként is készítik. Többféle húsból is szokták készíteni, vadhúsból, sertésből, itt most a csirkemellből készült tárkonyos raguleves receptjét ismerheted meg.
Tárkonyos raguleves csirkemellből hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg gomba
- 1 db hagyma
- 1 db citrom
- 2 dl tejszín 30%
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 3 csipet tárkony
- só, bors
Tárkonyos raguleves csirkemellből recept:
1.A csirkemellet kockázd fel, és sózd meg.
2. Pucold meg a sárgarépát és fehérrépát és karikázd fel. Ha nagyobb méretű a répa, akkor a karikákat félbe is vághatod.
3. Pucold meg a hagymát és aprítsd fel.
4. Egy lábosban melegítsd fel a vajat és az olajat, és közepes lángon dinszteld meg a hagymát.
5. Add hozzá a csirkemell kockákat, és időnként kevergetve, fehéredésig pirítsd meg a húst.
6. Add hozzá a feldarabolt répákat, és kevergetve pirítsd együtt 1-2 percig.
7. Önts a lábosba kb. 2 liter meleg vizet. Ha zöldség vagy hús alaplevet használsz, akkor finomabb lesz a leves, de sima vízzel is jó lesz. Vannak akik ételízesítőt vagy leveskockát használnak, szerintem felesleges elrontani mesterséges összetevőkkel a levest, anélkül is finom lesz.
8. Sózd és borsozd.
9. Vedd nagyra a gázt, és ha már forrni kezd a leves, vedd vissza közepes lángra, és főzd kb. 20 percig.
10. Aprítsd fel a gombát, és a zöldborsóval együtt add a leveshez, és főzd még kb. 10 percig míg a borsó és a gomba is megpuhulnak.
11. A szoba hőmérsékletű tejszínt öntsd a leveshez, és keverd el a levest.
12. Add a tárkonyt a leveshez, és főzd míg fel nem forrt.
13. A végén facsard a citrom levét is a tárkonyos csirkeragu leveshez. Érdemes több részletben hozzáadni, és közben kóstolni, hogy ne citromozd túl.
Levesbetétekkel még gazdagabbá lehet tenni a levest, vannak akik tésztát főznek bele, vagy akár kapros túrógombócot.
Tárkonyos pulykaraguleves kapros túrógombóccal receptjéért kattints a linkre!
Tárkonyos raguleves leves tálalása
A tárkonyos ragulevest gyakran cipóban találják, amitől igazán látványos lesz, de tányérból is nagyon finom elfogyasztani. Friss citromot is tegyél az asztalra, hogy mindenki igénye szerint ízesíthesse.
Mivel egy elég laktató ételről van szó tárkonyos csirkeragu leves után második fogásként jól passzol valami tartalmasabb desszert, például a bécsi túrós palacsinta, vagy tiramisu.