A rántott csirkemell az egyik legkedveltebb étel Magyarországon, amit nem árt néha kicsit megbolondítani egy különleges hozzávalóval, mint például a kókusz. A kókuszbundás csirkemell nem csak finom, de még gluténmentes is, így gluténérzékenyeknek számára jó módszer gluténmentes rántott hús készítéséhez.
Ez a recept paleo étrendbe is illeszthető, és ha fokozni akarod a kókuszos ízt, akkor használj kókuszolajat a sütéséhez.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 2-3 db tojás
- 15 dkg kókuszreszelék
- só
- bors
- olaj vagy zsír a sütéshez, kókuszzsír
Kókuszbundás csirkemell készítése:
1 Tisztítsd meg a csirkemellet és vágd le róla a zsírosabb részeket.
2. Egy jó éles késsel szeleteld fel a csirkemellet. Tedd a bal kezedet a csirkemell tetejére, és hosszában, vízszintesen húzd a kést.
3. Tegyél egy fóliát a csirkemell szeletekre, és óvatosan klopfold ki. Ne legyen túl vékony a hús. A csirkemell alapból puha hús, így nem kell tiszta erőből nekiesni, elég finoman, és a klopfoló tompa végét használd, ne a recéset. De a csirkemellnek az is elég, ha egy nagyobb kés lapját rárakod, és a kezeddel megnyomod. Csirkemell esetében a klopfolásnak az a lényege, hogy valamelyest egyforma vastagságú legyen a szelet.
4. Sózd és borsozd a csirkemell szeletek mindkét oldalát.
5. Készítsd elő az alapanyagoat a panírozáshoz. Olyan méretű tányérokat/tálakat használj, amiben majd elférnek a csirkemell szeletek. Üsd a tojásokat egy tálba, sózd meg és egy villával habard el.
6. Egy másik tálba tedd a kókuszreszeléket.
7. Mártsd a csirkemell szeletet a felvert tojásba. Egy villa segítségével fordítsd meg a tojásban, hogy mindenhol befedje, figyelj oda, mert előfordul, hogy kisebb foltokban nem tapad meg a tojás rendesen. Ha szükséges többször is mártogasd a tojásba a húst.
8. Szúrd a villát a húsba, csöpögtesd le a tojást, és tedd a kókuszreszelékbe, itt a kezeddel végezd a forgatást, így el tudod kerülni, hogy a kezedre és a villára ráragadjon a kókuszos panír.
9. Melegítsd fel a zsiradékot egy olyan edényben, aminek magasabb a fala. Ha kellően felmelegedett a zsiradék, tedd bele a kókuszbundás csirkemellet és süsd aranybarnára közepes hőfokon.
9. Ha megsült az egyik oldala, fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
10. A kisült kókuszbundás csirkemellet tedd rácsra, hogy a felesleges zsiradék le tudjon csöpögni. Teheted konyhai papírtörlőre is, az is felszívja a zsiradékot, de ne hagyd rajta sokáig, mert az olajtól visszapuhul a bundája és nem lesz ropogós.
A kókuszbundás csirkemellhez ugyanolyan köretek illenek, mint a rántott húshoz, mi ananászos rizzsel ettük, de majonézes kukorica salátával is nagyon finom.