Rántott csirkemell lépésről lépésre

rántott csirkemell sült krumplival

A rántott csirkemell az egyik legkedveltebb étel Magyarországon, egy igazán magyar ember hosszabb útra nem is indul el egy jó kis rántott húsos szendvics nélkül, de a vasárnapi ebéd egyik kedvenc fogása is a rántott csirkemell. Így készítsd el, hogy a bundája ropogós a belseje meg puha legyen!

Mi kell a tökéletes rántott csirkemellhez?

Mit minden ételnél, így a rántott csirkemellnél is az alapanyagok nagy mértékben meghatározzák a végeredményt.

A tökéletes rántott csirkemellhez jó minőségű csirkemell kell. Nem a legolcsóbb tálcás hús a hypermarketből.

A zsemlemorzsának is nagyon fontos szerepe van, hiszen ez határozza meg, hogy milyen ropogós lesz a rántott csirkemell bundája. Szerencsére már a boltokban is többféle zsemlemorzsát lehet kapni, nagyobb szemű, rusztikusabb fajtát jó használni, de akár magunk is készíthetünk zsemlemorzsát házilag. Ha extrán ropogósra szeretnéd, akkor a hagyományos zsemlemorzsához keverhetsz panko morzsát, vagy különféle magokat is, például szezámmagot, napraforgó magot stb.

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 2-3 db tojás
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • bors
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Rántott csirkemell készítése:

Előkészítés:

1 Tisztítsd meg a csirkemellet és vágd le róla a zsírosabb részeket.

2. Egy jó éles késsel szeleteld fel a csirkemellet. Tedd a bal kezedet a csirkemell tetejére, és hosszában, vízszintesen húzd a kést.

3. Tegyél egy fóliát a csirkemell szeletekre, és óvatosan klopfold ki. Ne legyen túl vékony a hús, mert nem jó ha a végén a rántott csirkében több lesz a panír, mint a hús. A csirkemell alapból puha hús, így nem kell tiszta erőből nekiesni, elég finoman, és a klopfoló tompa végét használd, ne a recéset. De a csirkemellnek az is elég, ha egy nagyobb kés lapját rárakod, és a kezeddel megnyomod. Csirkemell esetében a klopfolásnak az a lényege, hogy valamelyest egyforma vastagságú legyen a szelet.

4. Sózd és borsozd a csirkemell szeleteket mindkét oldalát.

csirkemell szeletelése

Rántott csirkemell panírozása:

1. Készítsd elő az alapanyagoat a panírozáshoz. Olyan méretű tányérokat/tálakat használj, amiben majd elférnek a csirkemell szeletek. Tedd a lisztet egy tálba.

2. Egy másik tálba üsd a tojásokat, sózd meg és egy villával habard el.

3. Harmadik tálba pedig a zsemlemorzsát rakd.

4. Tegyél egy szelet csirkemellet a lisztes tálba, és forgasd bele, úgy hogy minden oldalát befedje. Ezt a legegyszerűbb kézzel csinálni.

5. Tedd a belisztezett csirkemellet a felvert tojásba. Egy villa segítségével fordítsd meg a tojásban, hogy mindenhol befedje, figyelj oda, mert előfordul, hogy kisebb foltokban nem tapad meg a tojás rendesen. Ha szükséges többször is mártogasd a tojásba a húst.

6. Szúrd a villát a húsba, csöpögtesd le a tojást, és tedd a zsemlemorzsába. A zsemlemorzsába már megint a kezeddel végezd a forgatást, így el tudod kerülni, hogy a kezedre és a villára ráragadjon a tojásos lisztes massza.

7. A panírozott csirkemellet tedd egy tálra, és folytasd a többi szelet panírozását.

panírozott csirkemell

Jótt tesz a csirkemellnek, ha áll kicsit a panírban sütés előtt. De a bepanírozott csirkemelleket akár le is fagyaszthatod.

Rántott csirkemell sütése:

Egy dologban mindenki egyet ért, hogy a rántott csirkemellet bő zsiradékban kell sütni. Abban már vannak viták, hogy milyen zsiradékban. Egyesek szerint csaki sertészsírban sülhet, vannak akik a vajra esküsznek. Menőbb étermekben többféle zsiradékban is sütik, pár percig olajban, utána vajban stb. Otthoni körülmények között a napraforgó olaj teljesen tökéletes, ez a legtöbb háztartásban megtalálható, vagy a sertészsír lehet még opció.

1 Melegítsd fel a zsiradékot egy olyan edényben, aminek magasabb a fala. Ez lehet serpenyő is, de vannak, akik lábosban szeretik sütni a rántott csirkemellet, mert amikor fröcsög az olaj, akkor a magasabb fal a lábosban tartja.

2. Ellenőrizd le, hogy kellően felmelegedett-e a zsiradék, dobj egy szem zsemlemorzsát az olajba, ha elkezd sisteregni, akkor jó.

3. Óvatosan tedd a csirkemellet a zsiradékba, egyszerre csak annyit amennyi elfér.

rántott csirkemell sütése

4. Ha beleraktad a zsiradékba, hagyd békén, ha mozgatod, akkor a panír megsérülhet. A rántott csiremell sütési idje 4-6 perc, kb. 2-3 perc után fordítsd meg, és süsd míg aranybarnára nem sült.

5. A megsült rántott csirkemellet tedd rácsra, hogy a felesleges zsiradék le tudjon csöpögni. Teheted konyhai papírtörlőre is, az is felszívja a zsiradékot, de ne hagyd rajta sokáig, mert az olajtól visszapuhul a bundája és nem lesz ropogós.

Olvasd el ezt is:

TOP 25 köret rántott húshoz

rántott csirkemell

Rántott csirkemell lépésről lépésre ⋆ Csirkemell-receptek.hu

Tökéletes rántott csirkemell ropogós bundában és szaftos, omlós hússal. Ismerd meg Te is a tökéletes rántott csirkemell titkát!

Típus: főétel

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT30M

Összes idő: PT40M

Hozzávalók: