Gyrosos pizza recept

házi gyrosos pizza recept

A gyrosos pizza lett most nálunk a nagy kedvenc. Az olaszok valószínű fogják a fejüket, hogy ennek nincs túl sok köze a tradícionális pizzához, de pizza tésztával készül, és isteni finom, mégha nem is tipikus olasz ívilágú.

Gyrosos pizza hozzávalók:

Pizza tésztához:

2 db pizzához (kb. 32 cm-eshez)

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Pizza szószhoz:

  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávésknál oregano
  • bors

Pizza feltét:

  • 30 dkg csirkemell
  • 3 evőkanál gyros fűszerkeverék (görög sült)
  • 1 db paradicsom
  • 1/4 db kígyóuborka
  • 1 kisebb fej lilhagyma
  • 20 dkg trappista sajt

Gyrosos pizza elkészítése:

1.A gyrosos pizzához először a pizza tésztát kell elkészíteni. Ehhez futtasd fel az élesztőt,

Tedd a kézmeleg (de semmiképpen sem forró, ha túl meleg a víz az élesztőgombák elpusztulnak és nem fog megkelni a tészta) vizet egy tálba vagy pohárba, keverd el benne az olívaolajat és a cukrot. Morzsold bele az élesztőt és várd meg, míg habos nem lesz.

2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, és készíts a közepére egy mélyedést a kezeddel. (Vannak, akik ezt egy nyújtódeszkán szokták csinálni, én is próbáltam úgy, de volt, hogy kifolyt az élesztős víz, mikor beleöntöttem a mélyedésbe, ezért könnyebbnek találom ezt egy tálban végezni, ahol a folyadék nem tud kiszökni.)

3. Öntsd az élesztős vizet a liszt mélyedésébe, és egy villával körkörös mozdulatokkal kezd a lisztet a folyadékba keverni.

4. Innen folytasd kézzel, gyúrd össze a pizza tésztát, addig folytasd míg már nem ragad, nem tapad a kezedre.

5. Vékonyan kenj ki olívaolajjal egy tálat, tedd bele a pizza tésztát, a tetejét is kend át egy kevés olívaolajjal. A legegyszerűbb ezt az ujjaiddal csinálni.

6. Takard le a pizza tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 1 órát.

7. Ha a pizza tészta a duplájára kelt, tedd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd át.

8. Vágd két egyforma darabra a tésztát.

9. Takard le a pizza tészta golyókat, és keleszd még 15 percig. Ha nem használod fel azonnal, akkor fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.

pizza tészta

Tejfölös pizzaszósz elkészítése

Reszeld a fokhagymát a tejfölbe, ízesítsd sóval, borssal, oreganóval és keverd jól össze.

 

Gyrosos pizza feltét elkészítése

1.Csíkozd fel a csirkemellet, és keverd össze a gyros fűszerkeverékkel.

2. Egy serpenyőben melegíts egy kevés olajat, és süsd meg a csirke gyrost.

Gyrosos pizza összeállítása

1.A pizza tésztát húzd szét a kezeddel, de akár nyújtófával is kinyújthatod, bár ez nem túl autentikus. Arra figyelj, hogy a pizza szélén egy kis réteg legyen vastagabb, legyen pereme.

2. Tedd a megformázott pizza tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. Kend meg a fokhagymás tejfölös pizza alappal, úgy, hogy 1-1,5 cm-es sáv maradjon a szélén.

3. Szórd meg reszelt trappista sajttal, de egy-két csipet reszelt sajtot tegyél félre.

4. Oszlasd el a csirke gyrost, paradicsomot, uborkát, felaprított lilahagymát a pizzatésztán.

5. Szórd meg a gyros pizza tetejét a maradék reszelt sajttal.

6. Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, ez sütőtől függ, kb. 220-250 fok között szokott lenni. A kemence ennél melegebb.

7. Tedd a gyrosos pizzát az előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig.

gyrosos pizza sütés előtt

Ha megsült, frissen fogyaszd!

gyrosos pizza szelet

Ha szereted a pizzát, nézd meg ezeket a recepteket is:

 

Gyrosos pizza recept ⋆ Csirkemell-receptek.hu

A házi gyrosos pizza lett most nálunk a nagy kedvenc. Nem is olyan bonyolult, és nagyon finom, vacsorára, vendégvárónak is kiváló! Próbáld ki Te is!

Recept Mennyisége: 2 db

Előkészítési idő: PT45M

Főzési idő: PT15M

Összes idő: PT60M

Hozzávalók: