A gyrosos pizza lett most nálunk a nagy kedvenc. Az olaszok valószínű fogják a fejüket, hogy ennek nincs túl sok köze a tradícionális pizzához, de pizza tésztával készül, és isteni finom, mégha nem is tipikus olasz ívilágú.
Gyrosos pizza hozzávalók:
Pizza tésztához:
2 db pizzához (kb. 32 cm-eshez)
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 3 dl víz
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Pizza szószhoz:
- 3 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávésknál oregano
- só
- bors
Pizza feltét:
- 30 dkg csirkemell
- 3 evőkanál gyros fűszerkeverék (görög sült)
- 1 db paradicsom
- 1/4 db kígyóuborka
- 1 kisebb fej lilhagyma
- 20 dkg trappista sajt
Gyrosos pizza elkészítése:
1.A gyrosos pizzához először a pizza tésztát kell elkészíteni. Ehhez futtasd fel az élesztőt,
Tedd a kézmeleg (de semmiképpen sem forró, ha túl meleg a víz az élesztőgombák elpusztulnak és nem fog megkelni a tészta) vizet egy tálba vagy pohárba, keverd el benne az olívaolajat és a cukrot. Morzsold bele az élesztőt és várd meg, míg habos nem lesz.
2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, és készíts a közepére egy mélyedést a kezeddel. (Vannak, akik ezt egy nyújtódeszkán szokták csinálni, én is próbáltam úgy, de volt, hogy kifolyt az élesztős víz, mikor beleöntöttem a mélyedésbe, ezért könnyebbnek találom ezt egy tálban végezni, ahol a folyadék nem tud kiszökni.)
3. Öntsd az élesztős vizet a liszt mélyedésébe, és egy villával körkörös mozdulatokkal kezd a lisztet a folyadékba keverni.
4. Innen folytasd kézzel, gyúrd össze a pizza tésztát, addig folytasd míg már nem ragad, nem tapad a kezedre.
5. Vékonyan kenj ki olívaolajjal egy tálat, tedd bele a pizza tésztát, a tetejét is kend át egy kevés olívaolajjal. A legegyszerűbb ezt az ujjaiddal csinálni.
6. Takard le a pizza tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 1 órát.
7. Ha a pizza tészta a duplájára kelt, tedd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd át.
8. Vágd két egyforma darabra a tésztát.
9. Takard le a pizza tészta golyókat, és keleszd még 15 percig. Ha nem használod fel azonnal, akkor fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.
Tejfölös pizzaszósz elkészítése
Reszeld a fokhagymát a tejfölbe, ízesítsd sóval, borssal, oreganóval és keverd jól össze.
Gyrosos pizza feltét elkészítése
1.Csíkozd fel a csirkemellet, és keverd össze a gyros fűszerkeverékkel.
2. Egy serpenyőben melegíts egy kevés olajat, és süsd meg a csirke gyrost.
Gyrosos pizza összeállítása
1.A pizza tésztát húzd szét a kezeddel, de akár nyújtófával is kinyújthatod, bár ez nem túl autentikus. Arra figyelj, hogy a pizza szélén egy kis réteg legyen vastagabb, legyen pereme.
2. Tedd a megformázott pizza tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Kend meg a fokhagymás tejfölös pizza alappal, úgy, hogy 1-1,5 cm-es sáv maradjon a szélén.
3. Szórd meg reszelt trappista sajttal, de egy-két csipet reszelt sajtot tegyél félre.
4. Oszlasd el a csirke gyrost, paradicsomot, uborkát, felaprított lilahagymát a pizzatésztán.
5. Szórd meg a gyros pizza tetejét a maradék reszelt sajttal.
6. Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, ez sütőtől függ, kb. 220-250 fok között szokott lenni. A kemence ennél melegebb.
7. Tedd a gyrosos pizzát az előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig.
Ha megsült, frissen fogyaszd!
Ha szereted a pizzát, nézd meg ezeket a recepteket is: