Csirkés pásztorpite édesburgonyával

csirkés pásztorpite édesburgonyával tepsiben

A pásztorpite, eredeti nevén “Shepherd’s pie” egy brit egytálétel, és neve alapján nem egy klasszikus pitéről van szó. Húsos ragu, aminek a tetejére krumplipürét raknak és sütőben összesütik. Egyszerű, de mégis különleges étel. A klasszikus pásztorpite darált marhahúsból készül, én most csavartam egyet rajta, és csirkemellből készítettem, és a püré a tetejére édesburgonyából készült.

Hozzávalók – csirkés pásztorpite édesburgonyával

raguhoz:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes répa
  • 2 db angol zellerszár
  • 2 teáskanál worcestershire szósz
  • 1 db darabolt paradicsom konzerv (400 g)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 teáskanál rozmaring
  • bors
  • olaj

édesburgonya püréhez:

  • 60 dkg édesburgonya
  • 60 ml tej
  • 2 dkg vaj
  • bors

Csirkés pásztorpite édesburgonyával elkészítése:

1.Darabold fel a csirkemellet kis kockákra, sózd be és tedd férle.

2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.

3. Pucold meg a sárgarépát és karikázd fel.

4. Darabold fel a szárzellert.

4. Egy nagyobb serpenyőben melegíts egy kevés olajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg, add hozzá a sárgarépát és zellert és folyamatosan kevergetve főzd 3-4 percig, míg a hagyma meg nem puhul.

5. Add a zöldségekhez a csirkemellet és fokhagymát, és kevergetve főzd tovább, míg a csirkemell ki nem fehéredik.

6. Add a raguhoz a worcestershire szószt, paradicsomot, és forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20-25 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik.

7. Add a raguhoz a zöldborsót, és főzd még, míg a borsó meg nem puhul.

csirkés pásztorpite ragu

8. Az édesburgonya püréhez pucold meg az édesburgonyákat, kockázd fel, és főzd meg, kb. 8 perc alatt megfő.

9. Szűrd le a megfőtt édesburgonyákat, még melegen add hozzá a vajat, tejet, fűszereket és egy krumplinyomóval törd össze.

10. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

11. Állítsd össze a pásztorpitét, ehhez tedd a zöldséges csirkés ragut egy sütőtálba.

12. A ragu tetejére rakd az édesburgonya pürét.

13. Tedd a pásztor pitét az előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percig.

csirkés pásztorpite édesburgonyával

TIPP

Tehetsz a csirkés pásztorpite tetejére reszelt sajtot is, pl. cheddart.

Csirkés pásztorpite édesburgonyával

Tehetsz a csirkés pásztorpite tetejére reszelt sajtot is, pl. cheddart.

Type: Egytálétel

Cuisine: Angol

Recipe Yield: 4 adag

Preparation Time: 20M

Cooking Time: 75M

Total Time: 95M