Csikós tokány csirkemellből finom, népszerű, szaftos, magyaros fogás.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Tejfölös csikós tokány csirkemellből recept:
1 Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Kockázd fel a füstölt szalonnát.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
4. Alacsony lángon olvaszd ki a füstölt szalonna zsírját, és a szalonna pörcöket szedd ki és tedd félre.
5. Ha kiolvadt a zsír, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Add hozzá a csirkemellet és pirítsd fehéredésig már magasabb hőfokon.
7. Add hozzá a fokhagymát is.
8. Hűzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
9. Önts alá egy kevés vizet kb. 1 decit, és közepes lángon párold puhára a húst. Ha nagyon elfőné a levét, akkor pótold a vizet, de mindig csak keveset, hogy sűrű legyen a szaftja.
10. Ha a csirkemell megpuhult, akkor habard be a csikós tokányt. Ehhez keverd simára a tejfölt a liszttel, keverj hozzá egy kevés szaftot, keverd át, és öntsd a tokányhoz.
11. Forralj egyet rajta, és add hozzá a kisült szalonna kockákat.
12. A csikós tokányhoz jól illik a nokedli/galuska, tészta, párolt rizs.
Még több csirketokány receptet a linkre kattintva találsz.