A rántott csirkemell nem csak Magyarországon népszerű, hanem más országokban is. A palermói csirkemell, „cotollete alla palermitana” egy olasz változat.
Különlegessége, hogy ez a rántott hús tojás nélkül készül, így akik érzékenyek a tojásra, azok is bátran fogyaszthatják, és emiatt panírozni is könnyebb, nem ragadnak össze a panír hozzávalói. Másik különlegessége a panírja, mivel a zsemlemorzsába fűszerek és sajt is kerül, ettől különösen finom.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé, kb. 50 dkg
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg pecorino sajt vagy parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor friss petrezselyem
- extraszűz olívaolaj
- 1/2 citrom héja
- só
- bors
Palermói csirkemell recept:
1 Szeleteld fel a csirkemellet, klopfold ki kicsit, hogy nagyjából egyenlő vastagságúak legyenek a szeletek, és fűszerezd sóval és borssal.
2. Készítsd elő a palermói csirkemell panírját, ehhez reszeld le a sajtot és aprítsd fel a petrezselymet, és keverd a zsemlemorzsához.
3. Reszeld a fokhagymát és a citrom héját is a zsemlemorzsához és keverd össze.
4. A csirkemell szeleteket kend meg vékonyan extraszűz olívaolajjal, majd forgasd meg a zsemlemorzsa keverékben. Ezzel kész is a palermói csirkemell panírozása.
5. A palermói csirkemellet eredetileg sütőben szokták sütni. Ehhez bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és kend meg vékonyan olívaolajjal, és helyezd el rajta a bepanírozott csirkemell szeleteket.
6. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, úgy hogy félidőben megfordítod.
7. A palermói csirkemellet serpenyőben is el lehet készíteni. Az olaszok tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül, vagy nagyon kevés olajjal szokták készíteni. Hagyományos módon is ki lehet sütni bő olajban, ahogy mi szoktuk készíteni a rántott húst, bevallom őszintén nekem ez a változat ízlett a legjobban.
8. Tálaláskor citrom szeleteket is szoktak mellé kínálni, hasonlóan mint a bécsi szelethez, és minden olyan köret jól illik hozzá, mint a mi rántott húsunkhoz. Rántott húshoz 25 köret ötletet itt találsz.