Tejfölös gombás tokány csirkemellből egy isteni finom szaftos csirkemell recept, a magyaros ízek kedvelőinek.
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db hegyes erős paprika
- 25 dkg gomba
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 30 dkg tejföl
- 1-2 evőkanál liszt
- só
- bors
Tejfölös gombás tokány recept:
1 Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockád fel az erős paprikát.
4. Kockázd fel a füstölt szalonnát.
5. Egy kevés olajon vagy zsíron pirítsd zsírjára a füstölt szalonnát.
6. Add a szalonnához a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
7. Add hozzá a a fokhagymát is.
8. Amikor a fokhagyma elkezd illatozni, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a fűszerpaprikát, a sűrített paradicsomot és a felkockázott erős paprikát. Öntsd fel egy kevés vízzel, és tedd vissza a tűzre. Fedő alatt alacsony lángon főzd kb. 7-8 percig.
9. Add az alaphoz a felcsíkozott csirkemellett és öntsd fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Fedő alatt főzd tovább.
10. Közben tisztítsd meg és szeleteled fel a gombát.
11. Add a gombát is a csirkemellhez.
12. A tejfölt keverd simára a liszttel.
13. Amikor a csirkemell és a gomba is megpuhult, habard be a gombás tokányt. A tejfölös liszthez merj egy kevés szaftot, keverd simára, és öntsd a gombás tokányhoz. Forrald fel, és már kész is.
14. A tejfölös gombás tokányhoz jól illik a főtt tészta, nokedli, párolt rizs.