Savanyú káposzta ágyon sült csirkemell a lusta háziasszonyok kedvenc receptje, mert 10 perc munka van vele, a többit a sütő elvégzi és egyszerre kész a hús és a köret is. Emellett még finom is, szénhidrátszegény fogás, paleo, keto étrendbe is illeszthető.
A recept finom lett, de azt tapasztaltuk, hogy a hús kevés lett a káposztához képest, ezért a leírásban megdupláztam a csirkemell mennyiségét ahhoz képest, ami a fotókon látszódik.
Hozzávalók
- 3 db csirkemell filé (kb. 70 dkg)
- 9 szelet bacon
- 5 dkg füstölt oldalas vagy más füstölt hús vagy kolozsvári szalonna
- 1 kg savanyúkáposzta
- 2-3 babérlevél
- 10 szem egész feketebors
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál zsír
Savanyú káposzta ágyon sült csirkemell elkészítése
1 Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Amíg melegszik addig össze tudod készíteni az ételt.
2. Mindegyik csirkemell filét darabold 3 darabra, sózd és borsozd. A sóval óvatosan bánj, mert a bacon is sós.
3. Tekerd be mindegyiket egy szelet baconnel.
4. Kockázd fel a füstölt oldalast.
5. Aprítsd fel a fokhagymát, nem kell túl apróra, csak rusztikusan.
6. Egy tepsi alját kenj ki zsírral.
7. Egyengesd el rajta a savanyú káposzta felét. Ha túl sós lenne a káposzta, akkor előtte mosd át.
8. Szórd meg a káposztát a füstölt oldalas darabokkal, a fokhagymával, egész feketeborssal és babérlevéllel.
9. Most jön a savanyú káposzta második fele.
10. Helyezd a baconbe tekert csirkemell darabokat a savanyúkáposzta ágyra.
11. Takard le alufóliával, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd egy órát. Félidőben fordítsd meg az húsokat.
11. Egy óra múlva nézd meg, hogy megpuhult-e a csirkemell.
12. Ha igen, akkor vedd le a fóliát, és süsd még 15 percig, hogy megpiriuljon.
Tálaláskor tejföllel meg lehet locsolni, de akkor már nem lesz paleo.
Ha szereted a savanyú káposztás ételeket, próbáld ki a székelykáposztát csirkemellből!