A részeges csirkemell egy hagyományos farsangi étel, de nem csak a farsangi időszakban lehet készíteni. Ha nem egy szokványos csirkemell receptet keresel, mindenképpen próbáld ki!
Részeges csirkemell hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 6 szelet bacon
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 db körte
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- majoranna
- 2 dkg vaj
Részeges csirkemell elkészítése:
1. Vágd a csirkemelleket 3-3 darabba. Sózd, borsozd, szórd mag majorannával és tekerd be mindegyik egy szelet baconnel, majd tedd be őket egy tepsibe.
2. Szórd a tepsibe megpucolt fokhagyma gerezdeket.
3. Pucold meg a vöröshagymát, vágd négybe, és tedd szintén a tepsibe.
4. Hámozd meg a körtéket, vágd négybe, vágd ki a magházát és rakd a körte szeleteket is a tepsibe.
5. Takard le a tepsit egy alufóliával, és rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe.
6. Süsd a részeges csirkemellet kb. egy óráig.
7. Vedd le a fóliát, emeld fel a sütő hőfokát 220 fokra, és tedd vissza a részeges csirkemellet a sütőben, és süsd még 15-20 percig, hogy megpiruljon.
8. Ha megsült a részeges csirkemell, szedd ki a húst, hagymát, körtét egy tálaló tálba.
9. A szaftot öntsd egy kis lábosba, forrald fel, sűrűsítsd be kicsit, és olvaszd fel benne a vajat.
A részeges csirkemellet magában is fogyaszthatod csak a párolt körtével, de adhatsz hozzá krumplipürét is.
Ezt a receptet csirkecombból is el lehet készíteni, és vannak akik bor helyett sörrel készítik.