A provence-e csirkemell (ejtsd provanszi) egy igazán mediterrán hangulatú étel, szaftos, sok zöldséggel, fehérborral, olívabogyóval.
Hozzávalók – provence csirkemell
- 25 dkg csirkemell filé
- 1/2 db kaliforniai paprika
- 1 közepes zsenge cukkini kb. 25-30 dkg
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 db olívabogyó
- 1 db hámozott paradicsom konzerv (400 g)
- 1 teáskanál provance fűszerkeverék só
- 1/2 dl fehérbor
- 1/2 dl olívaolaj
Provance-i csirkemell elkészítése:
1.Csíkozd fel a csirkemellet és sózd meg.
2. Aprítsd fel a lilhagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a kaliforniai paprikát.
4. Szeleteld fel a cukkinit kb. fél cm-es karikákra, majd mérettől függően vágd félbe, negyedbe.
5. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsd fehéredésig a csirkemell csíkokat, majd vedd ki a serpenyőből.
6. Ha szükséges pótolni az olajat pótold, majd tedd bele kaliforniai paprikát és pirítsd meg kicsit.
7. Add hozzá a lilahagymát, sózd meg és párold üvegesre.
8. Add hozzá a cukkinit és fokhagymát, és pirítsd kicsit.
9. Öntsd fel a fehérborral, és tedd vissza az elősütött csirkemellet szaftjával együtt.
10. Amikor már elpárolgott az alkohol a borból, add hozzá a paradicsom konzervet, pvovence fűszerkeveréket, sót és keverd át.
11. Főzd tovább a provence-i csirkemellet, míg minden meg nem puhul.
12. Végül keverd az olívabogyót is hozzá.
A provence-i csirkemellet tésztával szokták kínálni, de jól illik hozzá a krumplipüré vagy párolt rizs is. De mivel sok zöldség van benne, akár önmagában is finom.
Ha szereted a franciás ízvilágot, próbáld ki a burgundi csirkét is.