Ha igazán éhes vagy, akkor a polpetti csirkemellel garantáltan jól fogsz lakni! Szuper vasárnapi ebéd ötlet, a család garantáltan imádni fogja!
Mi az a polpetti?
A neve alapján olasz ételnek tűnik, de igazán magyar találmányról van szó. Mondhatjuk, hogy a polpetti a milánói borda és a cordon bleu keveréke. Azaz sajttal, sonkával töltött rántott hús milánói makarónival, de szokták bolognai spagettivel vagy más paradicsomos tésztával is kínálni.
Mivel korábban már csináltam milánói csirkemellet, így most a polpetti csirkemellet bolognai spagettivel készítettem.
A polpettit nem szabad összekeverni a polpette étellel, ami egy húsgombóc.
Hozzávalók:
4 adaghoz
Bolognai spagettihez:
- 45 dkg spagetti (durumtészta)
- 50 dkg darálthús (pulyka)
- 1 db sárgarépa
- 1 db szárzeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl passata (passzírozott paradicsom)
- só
- bors
- 1 evőkanál toscana fűszerkeverék
- 2 evőkanál olívaolaj
Sajttal sonkával töltött csirkemellhez:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 8 szelet sonka
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- bors
- olaj
- tálaláshoz reszelt sajt
Polpetti csirkemell recept:
1 A polpetti csirkemellhez először a bolognai ragut készítsd el. Aprítsd fel a vöröshagymát, reszeld le a sárgarépát és a zellert.
2. Egy kevés olajon párold meg a felaprított vöröshagymát, majd add hozzá a reszelt sárgarépát, és zellert és pirítsd meg kicsit a zöldségeket.
3. Add a darált húst a zöldségekhez, és pirítsd fehéredésig.
4. Add a passatat a darált húshoz, az összezúzott fokhagymát és a fűszereket: toscana fűszerkeveréket, sót, borsot.
5. Alacsony lángon főzd a darált húsos ragut, míg a hús meg nem puhul. Ez attól is függ milyen darált hús használsz, a marhának több idő kell, a pulyka gyorsabban elkészül. Tedd félre a bolognai ragut, és kezdd el készíteni a polpetti csirkemellet.
6. Vágj 4 szeletet a csirkemellből, nyisd ki pillangó szerűen a csirkemellet, mintha félbe akarnád vágni, csak ne vágd át teljesen.
7. Helyezz fóliát a kinyitott csirkemell szeletekere, és klopfold ki kicsit.
8. Sózd és borsozd a csirkemellek mindkét oldalát.
9. Helyezz 2-2 szelet sonkát mindegyik csirkemellre. Ha nagyobb sonkád van, akkor elég lehet egy is, a lényeg, hogy nagyjából befedje.
10. A sajtból vágj kis rudakat, és helyezd a sonkára.
11. Tekerd fel a csirkemelleket.
12. Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:
- Tedd egy tálba a lisztet
- Üsd egy másik tálba a tojásokat, és egy csipet sóval habard el.
- Tedd egy harmadik tálba a zsemlemorzsát.
13. Forgasd meg lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában a töltött csirkemelleket.
14. Mielőtt elkezded sütni a csirkemelleket, főzd meg a spagetti tésztát. szűrd le, és keverd össze a bolognai raguval.
15. Bő olajban, közepes lángon süsd aranybarnára a töltött csirkemell mindkét oldalát.
16. A kisült csirkemellet tedd papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.
17. Most jön a polpetti csirkemell tálalása. Tegyél a tányérra egy adag bolognai spagettit. Hosszában vágd félbe a sonkával sajttal töltött csirkemellet, és helyezd a tészta tetejére. Szórd meg reszelt sajttal.