Isteni palóclevest csirkemellből is lehet készíteni! Bár eredetileg Mikszáth Kálmán kedvenc levesét, a palóclevest/palócgulyást birka- vagy ürühúsból készítették, manapság ez nem igen jellemző, mert nem is mindenki szereti ezeket az alapanyagokat és nem is könnyű beszerezni. Több szempontból is előnyös csirkemellből készíteni, mert ez egészségesebb, és mert sokkal gyorsabban elkészül, és ugyanolyan finom!
Palócleves csirkemellből hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 30 dkg zöldbab
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 20 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl étolaj
- 1 púpos teáskanál őrölt paprika
- 1 db babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só
- bors
- 1 kis csokor kapor
- 2 dl tejföl
Palócleves csirkemellből elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Pucold meg a répákat és a krumplit. A répákat karikázd fel, a krumplit vágd kockára.
4. Egy lábosban melegítsd fel az olajat, tedd bele a vöröshagymát sózd meg, és párold üvegesre.
5. Add a hagymához a felkockázott csirkemellet és kevergetve párold fehéredésig.
6. Húzd le az edényt a tűzről, add hozzá a fűszerpaprikát és fokhagymát és keverd össze.
7. Add a húshoz a répákat, krumplit, zöldbabot és öntsd fel annyi meleg vízzel, hogy leves állagú legyen.
8. Add a palócleveshez a fűszereket, babérlevelet, őrölt köményt, sót és borsot.
9. Amint hozzáadtad a zöldségeket a leveshez vedd fel nagyra a lángot, és ha felforrt a leves, akkor vedd vissza, és főzd kb. 15-20 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Adj még egy kis sót hozzá ízlés szerint, kb. egy teáskanállal.
10. Keverj simára 2 dl tejfölt, adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből és keverd simára. Ezt ismételd meg néhányszor, míg híg habarást nem kapsz. Ez azért fontos, hogy a tejföl ne csapódjon ki a levesben. Ha akarsz rakhatsz egy evőkanál lisztet a tejfölbe sűrítés képpen, de liszt nélkül is finom lesz a végeredmény. Add a tejfölös habarást a leveshez, és forrald össze.
11. A legvégén add a leveshez a kaprot, friss kapor a legjobb, de a szárított is jó. Kóstold meg a levest, és ha szükséges akkor még fűszerezd ízlés szerint.