A pásztorpite, eredeti nevén „Shepherd’s pie” egy brit egytálétel, és neve alapján nem egy klasszikus pitéről van szó. Húsos ragu, aminek a tetejére krumplipürét raknak és sütőben összesütik. Egyszerű, de mégis különleges étel. A klasszikus pásztorpite darált marhahúsból készül, én most csavartam egyet rajta, és csirkemellből készítettem, és a püré a tetejére édesburgonyából készült.
Hozzávalók – csirkés pásztorpite édesburgonyával
raguhoz:
- 50 dkg csirkemell
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes répa
- 2 db angol zellerszár
- 2 teáskanál worcestershire szósz
- 1 db darabolt paradicsom konzerv (400 g)
- 20 dkg zöldborsó
- 2 teáskanál kakukkfű
- 2 teáskanál rozmaring
- só
- bors
- olaj
édesburgonya püréhez:
- 60 dkg édesburgonya
- 60 ml tej
- 2 dkg vaj
- só
- bors
Csirkés pásztorpite édesburgonyával elkészítése:
1.Darabold fel a csirkemellet kis kockákra, sózd be és tedd férle.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Pucold meg a sárgarépát és karikázd fel.
4. Darabold fel a szárzellert.
4. Egy nagyobb serpenyőben melegíts egy kevés olajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg, add hozzá a sárgarépát és zellert és folyamatosan kevergetve főzd 3-4 percig, míg a hagyma meg nem puhul.
5. Add a zöldségekhez a csirkemellet és fokhagymát, és kevergetve főzd tovább, míg a csirkemell ki nem fehéredik.
6. Add a raguhoz a worcestershire szószt, paradicsomot, és forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20-25 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik.
7. Add a raguhoz a zöldborsót, és főzd még, míg a borsó meg nem puhul.
8. Az édesburgonya püréhez pucold meg az édesburgonyákat, kockázd fel, és főzd meg, kb. 8 perc alatt megfő.
9. Szűrd le a megfőtt édesburgonyákat, még melegen add hozzá a vajat, tejet, fűszereket és egy krumplinyomóval törd össze.
10. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
11. Állítsd össze a pásztorpitét, ehhez tedd a zöldséges csirkés ragut egy sütőtálba.
12. A ragu tetejére rakd az édesburgonya pürét.
13. Tedd a pásztor pitét az előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percig.
TIPP
Tehetsz a csirkés pásztorpite tetejére reszelt sajtot is, pl. cheddart.