Cigánylecsó, az egyik legtartalmasabb lecsó, amibe a paprikán, paradicsomon kívül csirkehús és káposzta is kerül.
Hozzávalók:
2 adag
- 5 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg csirkemell
- 50 dkg paprika
- 2 db hegyes erős paprika
- 1 db paradicsom
- 25 dkg fejeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Cigánylecsó csirkemellel:
1 A cigánylecsóhoz kockázd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Szeleteld fel a hagymát és aprítsd fel a fokhagymát.
3. Darabold fel a paprikákat és a paradicsomot.
4. A káposzta torzsáját vágd ki, és csíkozd fel.
5. Kockázd fel a szalonnát.
6. Egy edényben olvaszd ki a szalonna kockákat, majd tedd bele a csirkemell darabokat, pirítsd körbe, és vedd ki az edényből.
7. Tedd az edénybe vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
8. Add hozzá a fokhagymát és a paprikákat, és kevergetve főzd tovább.
9. Ha a paprika kicsit összesett, add hozzá a paradicsomot és a fűszerpaprikát, és keverd el.
10. Tedd bele az elősütött csirkemellet, öntsd fel egy kevés vízzel, sózd, borsozd, és közepes lángon tovább.
11. Ha félig megpuhult, add hozzá a káposztát és, főzd míg minden meg nem puhul, és sűrű szaftos nem lesz a cigánylecsó.
A cigánylecsót punyával, azaz cigánykenyérrel szokták tálalni, aminek az elkészítését al alábbi videóban láthatod. A punya/bodag érdkessége, hogy nem késsel szokták szeletelni, hanem kézzel törik, és belemártogatják a lecsóba.
További magyar és külföldi lecsó receptekért látogass el a lecso.info.hu honlapra!