Carbonara csirkemell, a népszerű olasz tésztaétel, a carbonara spagetti csirkemellel feltúrbózott változata.
Sokféle carbonara recepttel lehet találkozni, de az eredeti carbonara jellegzetes, krémes szósza tojássárgájával készül, így a csirkemelles carbonarát is így készítettem. Vannak, akik a tejszínes változatot jobban kedvelik, de az inkább csak egy hambis carbonara recept.
Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti tészta
- 12 dkg pancetta vagy bacon
- 40 dkg csirkemell
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db tojássárgája (nagy méretű)
- 2 dkg parmezán reszelve
- 3 dkg pecorino sajt reszelve
- só
- frissen őrölt bors
- extraszűz olívaolaj
Carbonara csirkemell spagetti recept:
1 A csirkés carbonarához első lépésként forralj vizet egy fazékban a spagetti főzéséhez.
2. Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
3 Kockázd fel a pancettát/bacont, aprítsd fel a fokhagymát.
4. Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgákat tedd egy tálba. A fehérjékre nem lesz szükség, a felhasználásukhoz nézd meg a tojásfehérje recepteket.
5. Fűszerezd a tojássárgákat sóval, frissen őrölt borssal, és keverd hozzá a reszelt parmezán és pecorino sajtokat.
6. Higítsd fel egy kevés, max fél deci vízzel.
7. Ha mindent előkészítettél, kezdődhet a főzés, úgy kell ügyeskedni, hogy nagyjából addigra süljön meg a csirkemell és a szalonna, amire a spagetti megfő.
8. Egy akkora serpenyőben, amibe majd a spagetti is belefér, melegítsd fel az olívaolajat, és alacsony lángon süsd meg a pancetta kockákat, ez kb. 7-8 perc, majd add hozzá a felaprított fokhagymát is, és ezt is süsd meg.
9. Vedd ki a serpenyőből a szalonnát és fokhagymát.
10. Amikor felforrt a víz, sózd meg, és tedd bele a spagettit.
11. Tedd a bacon zsírjába a csirkemellet, ha kevés lenne a zsíradék, pótold olívaolajjal. Süsd aranybarnára a csirkemell csíkokat, majd tedd vissza mellé a megsült bacont/pancettát.
12. Ha megfőtt a spagetti, szűrd le. Nagyon fontos, hogy főzd túl a tésztát, csak al dente-re. A csomagoláson mindig feltüntetik az adott tészta főzési idejét.
13. Tedd a leszűrt spagetti tésztát a serpenyőbe, és keverd össze a pancetta és csirkemell kockákkal.
14. Húzd le a tűzről a serpenyőt, és add a tésztához a carbonara szószt (tojássárgáját a sajtokkal) és keverd jól össze, amíg a tojás már nem nyers, de nem is állt össze. Ha krémesebbre szeretnéd, a tészta főzővízéből is tehetsz hozzá egy keveset.
15. A csirke carbonarát tálaláskor szórd meg reszelt pecorino sajttal és frissen őrölt borssal.
Próbáld ki ezeket a carbonara recepteket is:
.