Vasi pecsenye egy klasszikus magyaros fogás, amit csirkemellből is el lehet készíteni. A pácoláshoz kell idő, de érdemi munka kevés van vele.
Vasi csirkemell ozzávalók:
- 1 egész csirkemell (kb. 50 dkg)
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- só
- frissen őrölt bors
- 1 dl kacsazsír vagy sertészsír
Vasi pecsenye csirkemellből elkészítése:
1 Szeleteled fel a csirkemellet, kicsit ki is klopfolhatod, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek.
2. Aprítsd fel a fokhagymát, és dörzsöld be vele a csirkemell szeleteket.
3. Tedd a fokhagymás csirkemell szeleteket egy tálba és öntsd fel annyi tejjel, hogy ellepje. Letakarva tedd a hűtőbe egy napra, de legalább pár órára.
4. Másnap vedd ki a tejből a csirkemell szeleteket, csöpögtesd le, és papírtörlővel töröld szárazra.
5. Sózd és fűszerezd frissen őrölt borssal.
6. Egy tálban keverd össze a lisztet és a fűszerpaprikát.
7. Egy serpenyőben melegítsd fel a zsírt.
8. A csirkemell szeleteket forgasd meg a paprikás lisztben és közepes lángon süsd puhára a vasi pecsenye mindkét oldalát. Nem szabad nagy lángon sütni, mert a paprika könnyen megéghet.
9. Szedd ki a megsült vasi csirkemelleket a zsírból csöpögtesd le, és frissen tálald, a képen hagymás tört krumpli volt a körete, de petrezselymes krumplival is finom.