Bár eredetileg sertésből szokták készíteni a temesvári tokányt, csirkemellből is finom, magyaros ételt készíthetünk belőle. A füstölt szalonnát kihagytam a receptből, füstölt fűszerpaprikával csempésztem a füstös ízt a temesvári csirkemellbe.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg zöldbab (fagyasztott)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál füstölt fűszerpaprika
- 3 dl tejföl
- olaj
- só
- bors
Temesvári csirkemell elkészítése:
1 Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Melegítsd fel az olajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Add a hagymához a fokhagymát, paprikát, paradicsomot, és pár percig főzd tovább.
6. Add hozzá a csirkemellet és kevergetve főzd, míg a csirkemell ki nem fehéredik.
7. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a sima és a füstölt fűszerpaprikát.
8. Tedd vissza a tűzre, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és alacsony lángon főzd, míg a csirkemell félig meg nem puhul.
9. Emeld fel a hőfokot és add a fagysztott zöldbabot is a temesvári csirkemellhez és főzd puhára.
10. A tejfölhöz keverj egy kevés szaftot és add a tokányhoz. (Lehet egy evőkanál lisztet is keverni a tejfölbe, ha sűrűbb szaftot szeretnél, de én általában liszt nélkül készítem.)
11. Keverd át, és várd meg míg újra felforr, és már kész is a temesvári csirkemell.
A temsvári csirkemell galuskával, vagy diétás nokedlivel, rizzsel, tésztával is nagyon finom.