Elsőre nem azt gondolnánk, hogy a székelykáposztát csirkemellből készítsük, pedig csirkemellel is finom étel lesz belőle. Ha jobban belegondolunk, így egy abszolút diétás ételt kapunk, ami akár a paleo étrendbe is beleillik.
Az eredeti székelykáposztához általában füstölt szalonnával készül, ami természetesen a diétás csirkemelles változatból kimarad, de némi füstölt fűszerpaprika használatával a füstölt ízt az ételbe lehet csempészni.
A székelykáposztának több féle változata van, vannak, akik tejfölös habarással készítik, vannak akik csak a tálaláskor kínálnak hozzá tejfölt. Ez a verzió habarás nélkül készül, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha nem annyira szempont, hogy diétás legyen az étel, és laktatóbb változatot szeretnél, rizst is főzhetsz bele.
Székelykáposzta csirkemellből hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 80 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 1 evőkanál pirospaprika (egy része lehet füstölt pirospaprika)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- egész bors
- majoránna
- köménymag
- 2 db babérlevél
- 0,5 dl olaj
Székelykáposzta csirkemellből elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Melegítsd fel az olajat, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add hozzá a fokhagymát, húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
5. Öntsd fel fél dl vízzel, tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon főzd a pörkölt alapot.
6. Ha elfőtt a víz, add hozzá a felkockázott csirkemellet, és kevergetve főzd fehéredésig.
7. Add hozzá a savanyúkáposztát. Ha túl savanyúnak találod, akkor átmoshatod előtte.
8. Öntsd fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje a káposztát, és add hozzá a fűszereket, babérlevelet, köményt, egészborsot, sót.
9. Fedő alatt, alacsony lángon főzd, míg a káposzta meg nem puhul.