A bácskai rizseshús egy klasszikus magyar egytálétel, ami eredetileg sertéshúsból készül. De csirkemellel és gombával is nagyon finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 25 dkg gomba
- 20 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
- olaj
Bácskai rizseshús gombával recept:
1 A gombás bácskai rizseshúshoz első lépésként kockázd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Szeleteld fel a gombát.
5. Melegítsd fel az olajat, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Add hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és párold tovább együtt pár percig.
7. Add a pörköltalaphoz a felkockázott csirkemellet és pirítsd fehéredésig.
8. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
9. Add hozzá a felszeletelt gombát, és párold félpuhára a húst.
10. Mérd ki a rizst egy bögrében, így látni fogod, hogy nagyjából mekkora a térfogata. Ez azért fontos, mert a rizst kétszeres mennyiségű vízben kell főzni.
11. Forralj vizet egy vízforralóban, vagy melegítsd fel a levest, amit használni fogsz. Nem kell, hogy forrjon, de meleg legyen, semmiképpen sem hideg, mert akkor nagyon lehűti az ételt, mikor hozzáadod.
12. Add a rizst az ételhez, és öntsd fel kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségű meleg levessel vagy vízzel. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szaft van a hús alatt. Kb. annyi folyadékra lesz szükség, ami éppen ellepi.
13. Sózd meg, és óvatosan keverd át.
14. Alacsony hőfokon fedő alatt főzd készre a gombás bácskai rizseshúst, amíg a rizs és a hús is meg nem puhul.