Ebben a receptben az egyszerűnek mondható csirkemell két prémiumnak mondható alapanyaggal párosul, a pármai sonkával és a vargánya gombával. Igazán ünnepi étel, ami vendégvárónak vagy karácsonyi főételnek is kiváló. Így készítsd el a pármai sonkás csirkemellet vargánya mártással.
Hozzávalók:
Csirkemellhez:
- 2 egész csirkemell filé
- 8 szelet pármai sonka (serrano sonka is jó)
- só
- bors
- olaj
Vargánya mártáshoz:
- 1 kg vargánya gomba (fagyasztottat használtam, szárítottból is lehet készíteni, de abból sokkal kevesebb kell)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 dl tejszín (30 %)
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- bors
Pármai sonkás csirkemell vargánya mártással:
1 A csirkemell filéket sózd, borsozd, és tekerd be pármai sonkával. Nálam 2 pármai sonka szelet kellett 1 db csirkemell filéhez, próbáld úgy betekerni, hogy az alján legyen a hajtás.
2. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
3. Melegíts egy kevés olajat egy serpenyőben, és pirítsd körbe a pármai sonkába tekert csirkemell filéket. Nem kell sokat sütni, csak a külseje piruljon meg kicsit. Utána tedd az elősütött csirkemell filéket egy hőálló tálba, és tedd az előmelegített sütőbe. Kb. 15 percig kell sülniük a sütőben.
4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
5. Azt a serpenyőt használd, amiben a csirkemelleket elősütötted, ha szükséges pótold az olajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát, adj hozzá egy csipet sót, és kezdd el párolni.
6. Add a vöröshagymához a fokhagymát, ezt is párold egy kicsit, de vigyázz, meg ne égjen.
7. Add a hagymához a vargánya gombát. Ha fagyasztott gombát használsz, akkor előtte fel kell engedni, és jól lecsöpögtetni. Ha szárított vargányát használsz, akkor a felhasználás előtt vízbe kell áztatni. Az adott gomba legjobb felhasználásához nézd meg a csomagoláson lévő instrukciókat.
8. Párold tovább a vargányát, ha kezd pirulni sózd és borsozd.
9. Öntsd fel a tejszínnel és forrald össze.
10. Add a vargánya mártáshoz a fehérbort és forrald tovább.
11. Ha a gomba megpuhult kóstold meg és ha szükséges adj még hozzá sót és frissen őrölt borsot. Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel higíthatod.
Pármai sonkás csirkemell vargánya mártással tálalása
A tálaláshoz szükség lesz köretre is, én párolt rizzsel készítettem.
Tegyél a tényérra egy pármai sonkával tekert csirkemellet.
Adj mellé vargánya mártást, és párolt rizst.