Kijevi csirkemell az egyik legismertebb töltött csirkemell recept, ki tudna ellenállni a ropogós bundának és szaftos ízletes tölteléknek, amik a csirkemellet csodálatos magaslatokra emelik. A legnagyobb kihívás viszont a kijevi csirkemellel, hogy a vajas töltelék a húsban maradjon sütés során. Hogyan lehet ezt elérni?
Kijevi csirkemell töltése
Három módszer is van a kijevi csirkemell töltéséhez, így mindenki kiválaszthatja magának a legszimpatikusabbat.
Az első módszer, mikor a csirkemellet kinyitják, kiklopfolják és feltekerik. Ha ezt választod, akkor a fűszeres vajat töltés előtt érdemes fóliába tekerve henger alakúan lefagyasztani.
A második módszer, mikor a csirkemell tetején egy kis zsebet vágnak, és abba teszik a vajas tölteléket.
A harmadik módszer, mikor a csirkemellet felszúrják és ebbe a résbe teszik a vajat vagy kiskanál vagy nyomózsák segítségével. Nekem ez a módszer a legszimpatikusabb, mert bár a felszúrásnál nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne lyukasszuk ki még véletlenül sem a csirkemellet, de így lesz a legkisebb lehetősége a vajnak, hogy kiszökjön a húsból.
Kijevi csirkemell hozzávalók:
- 4 db csirkemell (kb. 20-25 dkg / db)
- 32 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- só
- bors
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa (hagyományos és panko morzsa keverve)
- olaj a sütéshez
Miért nincs sajt a hozzávalók között?
Az eredeti kijevi csirkemell tölteléke csak a fűszeres vaj sajt nélkül. Vannak, ahol kevernek hozzá reszelt sajtot, az segít jobban egyben tartani a tölteléket.
Kijevi csirkemell elkészítése:
1.Aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet.
2. Keverd a szobahőmérsékletű vajhoz.
3. Óvatosan szúrd fel a csirkemelleket egy éles késsel.
4. Töltsd be a vajas tölteléket, a legegyszerűbb egy nyomózsákkal, de egy kiskanál is megteszi.
5. Tedd a betöltött csirkemelleket a mélyhűtőbe, hogy a vaj megkeményedjen.
6. Készítsd elő a hozzávalókat a panírozáshoz:
- tedd a lisztet egy tálba
- üsd a tojásokat egy másik tálba, sózd meg és habard el (pár evőkanál vízzel fel is higíthatod kicsit)
- egy harmadik tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a panko morzsát (a panko morzsától lesz igazán ropogós a kijevi csirkemell bundája)
7. Ha már megkeményedett a vaj a csirkemellben, vedd ki őket a hűtőből, sózd és borsozd.
8. Panírozd be a csirkemelleket, forgasd meg a lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában.
9. Bő olajban közepes lángon süsd aranybarnára a kijevi csirkemelleket, de ne szúrd meg sütés közben, mert akkor kifolyik a vaj!
Milyen köret illik a kijevi csirkemell mellé?
A krumplipüré passzol hozzá a legjobban, mert amikor felvágod a frissen sült kijevi csirkemellet, a forró vaj lávaszerűen ki fog folyni belőle, ami a krumplipürével isteni párost alkat. Ha valami különlegesebbet szeretnél, akkor kínáld édesburgonya pürével.