Kijevi csirkemell

kijevi csirkemell

Kijevi csirkemell az egyik legismertebb töltött csirkemell recept, ki tudna ellenállni a ropogós bundának és szaftos ízletes tölteléknek, amik a csirkemellet csodálatos magaslatokra emelik. A legnagyobb kihívás viszont a kijevi csirkemellel, hogy a vajas töltelék a húsban maradjon sütés során. Hogyan lehet ezt elérni?

Kijevi csirkemell töltése

Három módszer is van a kijevi csirkemell töltéséhez, így mindenki kiválaszthatja magának a legszimpatikusabbat.

Az első módszer, mikor a csirkemellet kinyitják, kiklopfolják és feltekerik. Ha ezt választod, akkor a fűszeres vajat töltés előtt érdemes fóliába tekerve henger alakúan lefagyasztani.

A második módszer, mikor a csirkemell tetején egy kis zsebet vágnak, és abba teszik a vajas tölteléket.

A harmadik módszer, mikor a csirkemellet felszúrják és ebbe a résbe teszik a vajat vagy kiskanál vagy nyomózsák segítségével. Nekem ez a módszer a legszimpatikusabb, mert bár a felszúrásnál nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne lyukasszuk ki még véletlenül sem a csirkemellet, de így lesz a legkisebb lehetősége a vajnak, hogy kiszökjön a húsból.

Kijevi csirkemell hozzávalók:

  • 4 db csirkemell (kb. 20-25 dkg / db)
  • 32 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • bors
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa (hagyományos és panko morzsa keverve)
  • olaj a sütéshez

Miért nincs sajt a hozzávalók között?

Az eredeti kijevi csirkemell tölteléke csak a fűszeres vaj sajt nélkül. Vannak, ahol kevernek hozzá reszelt sajtot, az segít jobban egyben tartani a tölteléket.

Kijevi csirkemell elkészítése:

1.Aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet.

2. Keverd a szobahőmérsékletű vajhoz.

3. Óvatosan szúrd fel a csirkemelleket egy éles késsel.

kijevi csirkemell töltése

4. Töltsd be a vajas tölteléket, a legegyszerűbb egy nyomózsákkal, de egy kiskanál is megteszi.

5. Tedd a betöltött csirkemelleket a mélyhűtőbe, hogy a vaj megkeményedjen.

6. Készítsd elő a hozzávalókat a panírozáshoz:

  • tedd a lisztet egy tálba
  • üsd a tojásokat egy másik tálba, sózd meg és habard el (pár evőkanál vízzel fel is higíthatod kicsit)
  • egy harmadik tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a panko morzsát (a panko morzsától lesz igazán ropogós a kijevi csirkemell bundája)

7. Ha már megkeményedett a vaj a csirkemellben, vedd ki őket a hűtőből, sózd és borsozd.

8. Panírozd be a csirkemelleket, forgasd meg a lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában.

9. Bő olajban közepes lángon süsd aranybarnára a kijevi csirkemelleket, de ne szúrd meg sütés közben, mert akkor kifolyik a vaj!

kijevi csirkemell sütése

Milyen köret illik a kijevi csirkemell mellé?

A krumplipüré passzol hozzá a legjobban, mert amikor felvágod a frissen sült kijevi csirkemellet, a forró vaj lávaszerűen ki fog folyni belőle, ami a krumplipürével isteni párost alkat. Ha valami különlegesebbet szeretnél, akkor kínáld édesburgonya pürével.

Kijevi csirkemell ⋆ Csirkemell-receptek.hu

Kijevi csirkemell ki tudna ellenállni a ropogós bundának és fűszeres vajas tölteléknek? De mit csinálj, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben?

Recipe Yield: 4 adag

Preparation Time: PT20M

Cooking Time: PT30M

Total Time: PT50M

Recipe Ingredients: