Kalocsai tarhonyás csirkemell egy finom, szaftos, magyaros egytálétel.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 10 dkg császárszalonna
- 2 evőkanál sertészsír
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál fűszerpaprika
Kalocsai tarhonyás csirkemell recept:
1 Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Kockázd fel a császárszalonnát.
5. Egy edényben olvaszd ki a császárszalonna zsírját.
6. Add hozzá a sertészsírt, ha felforrósodott, tedd a zsírba a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
7. Add hozzá a paradicsomot, paprikát, fokhagymát és párold 3-4 percig.
8. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
9. Öntsd fel 2 dl vízzel, és főzd el róla, így igazán szaftos lesz az alapja.
10. Tedd a felkockázott csirkemellett a pörköltalapba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön forrald fel.
11. Közben egy másik edényben forró zsírban pirítsd meg a tarhonyát.
12. Ha felforrt a csirke, add hozzá a tarhonyát, keverd össze, és öntsd fel annyi forró vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Fűszerezd sóval.
13. A kalocsai tarhonyás csirkét eredetileg sütőben készítik, ezen a ponton 110 fokos sütőbe teszik és fedő alatt puhára párolják. Én a tűzhelyen készítettem, alacson hőfokon, fedő alatt főztem, és így is nagyon finom lett a végeredmény.