Zöldséges csirkés rétes lehet uzsonna, vendégváró, de akár második fogás is egy tartalmas leves után. Nálunk pillanatok alatt elfogyott, lehet egyből dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemell
- 20 dkg fagyasztott zöldség (az enyémben brokkoli, karfiol és répa volt)
- 5 dkg póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 5 dkg gouda sajt
- 1 kávéskanál provance fűszerkeverék
- só
- bors
- 1 csomag leveles tészta
- 1 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szezámmag
Zöldséges csirkés rétes elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a póréhagymát és fokhagymát.
3. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és párold meg rajta a póréhagymát.
4. Add a hagymához a fokhagymát és a csirkemellet, és pirítsd fehéredésig.
5. Add hozzá a zöldséget, egy kevés vizet, és fedő alatt párold puhára.
6. Ha már nagyjából megpuhult a csirke és a zöldségek, öntsd hozzá a tejszínt, sózd, borsozd, add hozzá a provance fűszerkeveréket, keverd át, és főzd még pár percig.
7. Végül keverd a raguhoz a reszelt sajtot, keverd át és tedd félre hűlni a zöldséges csirkés rétes töltelékét.
8. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
9. A leveles tésztát tekerd ki, és az alján és a tetején függőlegesen vágd be kicsit kb. 5 cm távolságban, majd az oldalán is 1,5 centinként. Az alábbi képen láthatod.
10. Halmozd a már langyosra hűlt tölteléket a leveles tészta közepére.
11. Hajtsd be a tészta alját és tetejét, majd oldalról felváltva hajtogasd be a füleket.
12. Kend meg a zöldséges csirkés rétest olvasztott vajjal és szórd meg szezámmaggal.
13. Tedd a rétest a 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20-25 percig.
14. Pihentesd kicsit felvágás előtt.