Ez a gombás csirkés palacsinta a hortobágyi húsos palacsinta mintájára készült, csak a tölteléket tejszínes gombás csirkeragura cseréltem. Ez a változat is nagyon finom, akár vendégvárónak is lehet készíteni.
Csirkés gombás palacsinta hozzávalók 6 db-hoz:
Palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2,5 dl tej
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg csirkemell
- 25 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín 30 %
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- 4 dkg gouda sajt
Csirkés gombás palacsinta sütőben sütve elkészítése:
1.Először a palacsinta tésztáját keverd be. Tedd a lisztet, a sót, a tojást, és kb. 1 dl tejet egy edénybe, és keverd simára. Majd fokozatosan add a tésztához a maradék tejet. Tedd a tésztát félre, kicsit állni.
2. Kockázd fel a csirkemellet, sózd meg, és tedd félre állni.
3. Pucold meg a gombát és szeleteld fel, a hagymát és fokhagymát aprítsd fel.
4. Tegyél egy kevés olajat a palacsinta sütőbe, és süss 6 db kicsit vastagabb palacsintát. A palacsinta sütésről részletesen itt tudsz olvasni.
5. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.
6. Egy serpenyőben melegíts fel egy kis olajat, és süsd fehéredésig a csirkemell darabokat, majd vedd ki őket a serpenyőből.
7. Tegyél még egy kis olajat a serpenyőbe, és párold üvegesre a vöröshagymát.
8. Add a vöröshagymához a fokhagymát, és a felszeletelt gombát. Párold a gombát míg össze nem esik, majd add hozzá az elősütött csirkemellet, a tejszínt, tejfölt, sózd és borsozd.
9. Végül add a felaprított petrezselymet a tejszínes gombás raguhoz.
10. Töltsd meg a palacsintákat, tegyél mindegyik palacsinta közepére a töltelékből egy szűrőlapáttal, hogy inkább csak a töltelék sűrűje kerüljön bele, kevesebb szaft. Hajtsd be a palacsinta két szélét, majd tekerd fel, hogy ne folyjon ki a töltelék. A lényeg, hogy a palacsinták töltése után maradjon szaft, amivel meg tudod majd locsolni a palacsintákat.
11. Helyezd a megtöltött csirkés gombás palacsintákat egy kiolajozott tepsibe.
12. Reszeld le a sajtot és keverd a szafthoz, majd öntsd rá a palacsinták tetejére.
13. Tedd a csirkés gombás palacsintát az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15 percig míg a tetejük megpirul.
Tálalás előtt pihentesd kb. 10 percig.