Csáky rostélyos csirkemellből egy látványos, igazán ünnepi töltött csirkemell recept, sok szafttal, a magyaros konyha kedvelői garantáltan imádni fogják.
A csáky csirkemell nem más, mint tojásos lecsóval töltött csirkemell paprikás szaftban.
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell filé (kisebbek)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 2 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Szafthoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- só
- bors
Csáky rostélyos csirkemellből recept:
1 Először a tojásos lecsót kell elkészíteni, ez lesz a csáky csirkemell tölteléke. Ehhez aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
2. Egy kevés zsíron párold üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát és paprikát, pirítsd tovább kicsit, majd jöhet hozzá a paradicsom. Sózd meg, önts alá kevés vizet és párold készre a lecsót. Közben üsd fel a tojásokat, habard el, és ha a zöldségek már megpuhultak, akkor keverd hozzá a tojást és főzd, míg a tojás meg nem szilárdul. Majd tedd félre a tojásos lecsót, hogy kihűljön. A lecsót érdemes egy szűrőbe rakni, hogy a leve le tudjon csöpögni, ne ázzon el a töltelék. A lecsó szaftját tedd félre, azt még fel fogjuk használni.
3. Készítsd elő a csirkemellet, nyisd ki a szeleteket pillangó szerűen és klopfold ki. Fűszerezd sóval és borssal.
4. Töltsd meg a tojásos lecsóval a csirkemell szeleteket és göngyöld fel. És kötözd össze, hogy egyben maradjon, vagy alufóliába is betekerheted.
5. Melegítsd zsírt egy edényben, és süsd körbe a felgöngyölt csirke mindegyik oldalát. Ha alufóliába tekerted, akkor az elősütést ki kell hagyni.
6. Készítsd elő az alapanyagokat a szafthoz, aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, darabold kis kockára a paradicsomot és paprikát.
7. Egy akkora edényben, amibe majd beleférnek a csirketekercsek is, melegíts fel zsírt, és párold benne üvegesre a fokhagymát.
8. Add hozzá a felkockázott paprikát, fokhagymát és pirítsd meg kicsit.
9. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a fűszerpaprikát, add hozzá a felkockázott paradicsomot és öntsd fel vízzel, és a lecsó szaftjával, fűszerezd sóval és borssal.
10. Tedd a csirketekercseket a szaftba, és közepes lángon főzd, míg a csirke meg nem puhul, kb. fél óra. Ha elfő a szaftja, akkor fokozatosan pótold a vizet.
11. Ha a csirke megpuhult, vedd ki a tekercseket a szaftból, és botmixerrel pürésítsd a szaftot.
12. Keverd simára a tejfölt, keverj hozzá egy keveset a szaftból, majd öntsd a tejfölös habarást a pörköltszafthoz és forrald össze.
13. Távolítsd el a csirkéről a kötelet vagy az alufóliát. Egy éles késsel szeleteld fel a csáky rostélyost, és tálald a sűrű szafttal és körettel.
Csáky rostélyos körete
A csáky rostélyost olyan körettel javasolt kínálni, ami jól illik a paprikás szafthoz, ilyen a galuska, túrós nokedli, tojásos nokedli, főtt tészta, tarhonya, párolt rizs.