Boeuf Bourguignon, azaz burgundi marha az egyik legismertebb francia étel. Vörösboros zöldséges marhararaguról van szó, ami isteni finom, de kicsit időigényes elkészíteni. Ha szeretnéd ugyanazt az ízvilágot, de gyorsabban és könnyedebben, akkor próbáld ki a burgundi csirkét.
Burgundi csirke hozzávalók:
4 adaghoz
- 50 dkg csirkemell
- 25 dkg gomba
- 2 db sárgarépa
- 20 db gyöngyhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 2 szelet bacon
- 1 babérlevél
- 1 nagy csipet kakukkfű
- 1 nagy csipet provance fűszerkeverék
- 1,5 dl vörösbor
- 1,5 dl alaplé
Burgundi csirke elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Darabold fel a gombát és sárgarépát.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
4. Kockázd fel a bacont.
5. Melegíts egy kevés olajat, és süsd meg benne a bacon kockákat, majd vedd ki az edényből.
6. Tedd az edénybe a csirkemell kockákat, és süsd őket barnulásig, majd vedd ki az edényből és tedd félre.
7. Ha szükséges, pótold az olajat, majd tedd bele a vöröshagymát és gombát, és párold 2-3 percig.
8. Add hozzá a csirkét, bacont, répát, fokhagymát, sűrített paradicsomot, gyöngyhagymát és keverd át.
9. Öntsd fel a vörösborral és az alaplével.
10. Add a burgundi csirkéhez a fűszereket, babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot.
11. Alacsony lángon fedő alatt főzd kb. 20 percig, míg be nem sűrűsödik.
Krumplipürével ettük, ami nagyon jól passzol hozzá, de gyakorlatilag bármilyen olyan körettel lehet enni, amit marhapörkölt mellé adnánk.
Ha szereted a francia recepteket, próbáld ki a provence-i csirkemellet is!