Bugaci csirkeragu egy finom, szaftos, kiadós, magyaros főétel.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 20 dkg gomba
- 20 dkg zöldborsó
Bugaci csirkeragu recept:
1 A bugaci csirkeraguhoz először kockázd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Hámozd meg a paradicsomot és kockázd fel a paprikával együtt.
4. Kockázd fel a füstölt szalonnát.
5. Tedd a felkockázott szalonnát egy nagyobb serpenyőbe, és olvaszd ki a zsírját.
6. Add hozzá a felkockázott vöröshagymát eg csipet sóval és a felkockázott paprikát.
7. Párold puhára a hagymát és a paprikát, majd add hozzá a paradicsomot és fokhagymát és pirítsd meg kicsit.
8. Húzd le a tűzről a lábost, és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
9. Öntsd fel egy kevés, kb. 1 dl vízzel és tedd visssza a tűzhelyre, és főzd tovább, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha szükséges ismételd meg még egyszer a vízzel felöntést és zsírjára pirítást. Erre azért van szükség, mert a csirkemell viszonylag gyorsan megfő, és így nem marad ideje a zöldségeknek megpuhulni, és ettől lesz igazán sűrű a szaftja.
10. Ha elkészült a pörkölt alap, akkor tedd bele a csirkemell kockákat is, magasabb hőfokon főzd, míg ki nem fehéredik a hús, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, ami éppen ellepi.
11. Amíg fő a csirkemell, addig tisztítsd meg és szeleteled fel a gombát.
12. Amikor a hús nagyjából megpuhult, add hozzá a gombát, és a zöldborsót. Ha fagyasztott borsót használsz, akkor emeld fel a hőfokot, mert a borsó le fogja hűteni az ételt.
13. Ha a hús és a borsó is megpuhult, kóstold meg a szaftját, és ha szükséges ízesítsd sóval és borssal.
14. A bugaci csirkeraguhoz ugyanolyan köretek illenek, mint a csirkemell pörkölthöz, tésztával, galuskával, párolt rizzsel, tarhonyával szokták tálalni, ha vigyázol a vonalaidra, akkor készíts diétás nokedlit hozzá.