Ennek a receptnek az ötletét egy kedvelt mexikói étel, a „lomo relleno” adta, ami egy töltött karaj és gyakran készítik karácsonyra. Sok változata van dióval, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel szokták a húst megtölteni. Ez alapján készült ez az aszalt gyümölcsökkel, magokkal töltött csirkemell.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé, kb. 50 dkg
- 4 szelet bacon
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 marék durvára vágott magvak dió, mandula
- 3 marék aszalt gyümölcs (aszalt szilva, aszalt barack, vörösáfonya, mazsola, ami van otthon)
- 1 kisebb alma
- olaj
- 1 teáskanál provence fűszerkeverék (vagy rozmaring)
- só
- bors
Páchoz:
- 1 db narancs
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál fajitas fűszerkeverék (lehetőleg házilag kevert, recept a linken)
Aszalt gyümölcsökkel magokkal töltött csirkemell recept:
1 Először a tölteléket készítsd el. Ehhez darabold fel a bacont, és aprítsd fel a hagymát.
2. Vágd durvára a magvakat.
3. Darabold fel az aszalt gyümölcsöket.
4. Hámozd meg az almát és vágd kis kockákra.
5. Egy serpenyőben egy kevés olajon süsd meg a bacont és a hagymát.
6. Keverd hozzá a magokat és aszalt gyümölcsöket, és süsd tovább.
7. Add a töltelékhez az almát és a provence fűszekeveréket, főzd még kicsit, majd tedd félre és hűtsd ki.
8. Közben szeleteled fel a csirkemellet és klopfold ki, hogy nagyjából egyenlő vastagságú legyen mindenhol. Sózd és borsozd a csirkemell szeletek mindkét oldalát.
9. Készítsd el a pácot, facsard a narancsot egy tálba, keverd hozzá a mézet és a fajitas fűszerkeveréket.
10. Terítsd ki egy nagy darab alufóliát, amibe majd bele tudod csomagolni a csirkeroládot, és kend meg vékonyan olajjal.
11. Kend meg a csirkemell szeletek egyik oldalát a páccal, és helyezd az alufóliára, a pácolt felével lefelé. Úgy rakosgasd egymás mellé a csirkemell szeleteket, hogy nagyjából egybefüggő legyen. Ahol összeérnek, kicsit össze is klopfolhatod, úgy jobban összeáll. Ebből a mennyiségből egyszerűbb, ha két roládot készítesz, könnyebb úgy dolgozni vele, és a sütőbe is jobban befér.
12. Kend meg a páccal a csirkemell szeletek tetejét is.
13. Halmozd a tölteléket a csirkemellre, és a fólia segítségével óvatosan tekerd fel, a két végét csomagold össze, mint egy szaloncukrot.
14. Tedd a csirkeroládot egy tepsibe, önts alá egy kevés vizet, és 180 fokos sütőben süsd kb. 20-30 percig.
15. Óvatosan vedd le a fóliát a csirkemellről és fólia nélkül is süsd, hogy szépen megpiruljon.
Szeletelés előtt pihentesd kicsit.