Marengói csirke kevésbé ismert recept, pedig a legenda szerint Napóleon kedvenc étele volt. Szaftos, paradicsomos, gombás hús, mediterrán ízvilággal.
Marengói csirke hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (400 g)
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- provence fűszerkeverék
- olívaolaj
- 4 db tojás
Marengói csirke recept:
1 Vágd 4 szeletre a csirkemellet, sózd, borsozd, és szórd meg provence fűszerkeverékkel.
2. Tisztítsd meg a gombát, a nagyobb darabokat vágd félbe, negyedbe.
3. Forrósíts fel egy serpenyőt, és szárazon pirítsd meg benne a gombát, ha megpirultak sózd és borsozd, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
5. Tegyél egy kevés olajat a serpenyőbe és süsd elő a csirkemell szeletek mindkét oldalát, majd vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.
6. Ha szükséges pótold az olajat a serpenyőben, és tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
7. Add a vöröshagymához a felaprított fokhagymát, keverd át párszor.
8. Öntsd fel a fehérborral, keverd át és forrald fel, hogy az alkohol elpárologjon.
9. Add hozzá a paradicsom konzervet és forrald fel.
10. Tedd az elősütött csirkemell szeleteket a paradicsomszószba, öntsd fel kb. fél dl vizzel, és alacsony lángon főzd kb. 30 percig, míg a csirkemell meg nem puhul. Ha nagyon besűrűsödne közben, adj hozzá egy kevés vizet.
11. Ha a csirkemell megpuhult fűszerezd sóval, borssal a paradicsomszószt, és tedd bele a korábban megpirított gombát.
12. Forrald át, és már kész is a marengói csirke.
13. Akár már így is lehetne fogyasztani, de minden adag marengói csirkéhez jár még egy darab tükörtojás.
Marengói csirkemell tálalása
Rizs, tészta, főtt krumpli illik leginkább hozzá, de akár köret nélkül is lehet fogyasztani.
Tegyél a tányérra köretet, húst, paradicsomos ragut, és a tetejére egy tükörtojást.