Szaftos csirkemell pörkölt egy kedvelt magyaros étel, így lesz igazán sűrű, finom a szaftja.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 evőkanál kacsazsír vagy sertészsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Szaftos csirkemell pörkölt recept:
1 A csirkemell pörkölthöz először kockázd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Hámozd meg a paradicsomot és kockázd fel a paprikával együtt.
4. Melegítsd fel a zsírt egy lábosban, add hozzá a felkockázott vöröshagymát eg csipet sóval és a felkockázott paprikát.
5. Párold puhára a hagymát és a paprikát, majd add hozzá a paradicsomot és fokhagymát és pirítsd meg kicsit.
6. Húzd le a tűzről a lábost, és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
7. Öntsd fel egy kevés, kb. fél dl vízzel és tedd visssza a tűzhelyre, és főzd tovább, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha szükséges ismételd meg még egyszer a vízzel felöntést és zsírjára pirítást. Erre azért van szükség, mert a csirkemell viszonylag gyorsan megfő, és így nem marad ideje a zöldségeknek megpuhulni, és ettől lesz igazán sűrű a szaftja.
8. Ha elkészült a pörkölt alap, akkor tedd bele a csirkemell kockákat is, magasabb hőfokon pirítsd le kicsit a húst, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, ami éppen ellepi.
9. Alacsony hőfokon főzd tovább a csirkemell pörköltet, míg a hús is meg nem puhul. A pörköltet kevés lében kell főzni, ha elpárolog a leve, akkor mindig kicsit pótolni kell.
10. Ha a hús megpuhult, kóstold meg a szaftját, és ha szükséges ízesítsd sóval és borssal.
11. A csirkemell pörköltet tésztával, galuskával, párolt rizzsel, tarhonyával szokták tálalni, ha vigyázol a vonalaidra, akkor készíts diétás nokedlit hozzá.
Tippek a csirkemell pörkölthöz
Minden pörkölt zsírral készítve a legfinomabb, mert a zsírban jobban feloldódik a fűszerpaprika, de el lehet készíteni étolajjal is.
Ha nem vízzel, hanem alaplével készíted a csirkepörköltet, finomabb lesz a végeredmény.
Készítheted részben füstölt fűszerpaprikával is, az ad neki egy különleges ízt.
Ha szereted a csípőset, akkor tehetsz bele csípős paprikát is.
Vannak, akik tejfölt vagy tejszínt is raknak csirkemell pörköltbe a főzés végén, vagy csak tálaláskor, raknak rá egy kanál tejfölt.