A tejfölös csirkepaprikás az egyik legkedveltebb magyar étel. Eredetileg a csirke minden részét felhasználják, de készítheted csak csirkemellből is. Így is nagyon finom, és nem kell a csontokkal bajlódni.
Paprikás csirkemell hozzávalók:
4 adaghoz
- 2 db egész csirkemell filé
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tv paprika
- 1 nagyobb paradicsom
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 330 g tejföl (1 nagy doboz)
- só
- bors
- víz
- zsír vagy olaj
Tejfölös csirkepaprikás csirkemellből elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és paradicsomot.
4. Melegíts egy kevés zsírt egy lábosban (kacsazsírral a legfinomabb), tedd bele a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Add a hagymához a felaprított paprikát és pirítsd együtt pár percig.
6. Húzd le az edényt a tűzről és add hozzá a fűszerpaprikát, keverd el, majd a add hozzá a paradicsomot és fokhagymát.
7. Öntsd fel egy kevés vízzel, hogy épphogy ellepje és fedő alatt párold kb. 15 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Ha szükséges pótold a vizet, de mindig csak keveset adjál hozzá.
8. Add a csirkemellet a pörkölt alaphoz és öntsd fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje és fedő alatt főzd 15-20 percig, míg a csirke meg nem puhul. Ha közben elfőné a levét, akkor adjál hozzá kevés vizet, hogy le ne égjen.
9. Keverd simára a tejfölt. Általában szoktak lisztet is keverni a habarásba, de én liszt nélkül készítem, így is finom lesz. Adj a tejfölhöz pár kanál szaftot és keverd össze, majd öntsd a tejfölt a lábosba és keverd össze.
10. Forrald össze, kóstold meg és ha szükséges sózd és borsozd.
Paprikás csirkemell tálalása:
A paprikás csirkemellet leggyakrabban nokedlivel tálalják, de kínálhatod tésztával, tarhonyával, rizzsel, krumplival vagy knédlivel is.