Nincs új a nap alatt – vagy mégis?

kávé töltés

Joggal feltételezhetnénk azt, hogy a kávé birodalmában túl sok újdonsággal már nem találkozni. Hiszen már évszázadok óta fogyasztják az emberek, és az iránta érzett rajongás mit sem csillapodott ez idő alatt. De azért mégis akadnak újítások, még ha nem is a szó szoros értelmében.

Mennyire lényeges a forrás?

Kezdjük azzal, hogy az egyik legizgalmasabb újdonság, ami ezen a területen megtapasztalható, az a felfedezés élménye. Mert nem mindegy, hogy honnan érkezik a fekete a csészékbe. Azaz a megbízható forrás kulcsfontosságú. Ez annyiban sorolható az újdonságok közé, hogy ha megvan a tökéletes kávé webáruház, akkor egyúttal elindulhat a kísérletezés, kóstolás. Ez pedig elképesztő mennyiségű izgalmat, kalandot és élményt tartogat.

Sokan hajlamosak egyetlen kávét megízlelni, megszeretni, és életre szóló módon megszokni. Megható ez a típusú hűség, viszont nem túlságosan előnyös, különösen az ízek birodalmában, lévén ezzel a kizárással tényleg számtalan fantasztikus kávéremek szorulhat a meg nem ismerés csapdájába. Ahonnan nincsen kiút. Ellenben egy kis bátorsággal, merészséggel időről időre kipróbálható egy-egy újabb ízesítés, őrlési fajta vagy pörkölési megoldás. S könnyen előfordulhat, hogy végül akkor is az a kávé nyer, ami már régóta az igazi, de akkor is az ízélmények felejthetetlenek, akárcsak az ízkalandozások.

A legendák szülték, de a mai világ tette népszerűvé?

Valahogy így járt a roppantul felkapott french press kávé. A históriás kötetek történetei alapján a szükség nagy úr elv hozta létre ezt a kávékészítési módszert. Igazán túl sok komponens nem kellett hozzá, ez tény. Tábortűz, víz, valamilyen flaska, darált kávé, és persze a kávékívánás, mint motiváló erő sem maradhat ki a felsorolásból. Nagyjából így jött létre ez a különleges ízjegyeket hordozó kávétípus. Az elkészítési megoldás napjainkban hihetetlenül keresett, s kis érdekesség, hogy korántsem csak a kávézók köreiben. A minőségi teákat készítők is ragaszkodnak ehhez az eljáráshoz, ami nagyban leegyszerűsíti a tea felöntéseket – ez a szálas teákat kedvelők számára nyilván ismerős kifejezés: azt a rutint takarja, amikor újra és újra megfelelő hőmérsékletű vízzel öntik le a teát.

A fotó forrása:

Microgen / Shutterstock.com

Schema nem található.