Jövedelmező beugrás – jól fizető hétvégi munka a vendéglátásban

étterem

A hazai átlagos bérszínvonal ugyan bizonyos mértékű emelkedést mutat, továbbra sem mindenki képes megoldani a gondtalan hétköznapokat egyetlen munkából. Számukra jó opció lehet egy-egy beugrós munka, mely akár hétvégén is végezhető.

Az elég jó fizetésről

Lényegében minden munka kapcsán esszenciális kérdés a bérezés, vagyis hogy munkánkért mennyi pénzt kapunk kézhez és ez hol helyezkedik el az átlagos hazai, illetve a pozícióhoz kapcsolódó színvonal tekintetében. Bár sokan szeretik nemzetközi összehasonlításban is megmérettetni bérüket, ennek alapvetően nincs sok értelme, hiszen világszerte nagy a szórás és többszörösen magasabb és alacsonyabb átlagkeresetű társadalmakat is találhatunk. Hatékonyabb tehát ha a hazai viszonyokat vizsgáljuk.

A statisztikák szerint az utóbbi időben az átlag- és medián kereset is emelkedett, ez az adat azonban annyiban csalóka, hogy mindeközben erős infláció ütötte fel a fejét, így a bérek reálértéke eddig talán soha nem látott szinten csökkent. Emiatt a jelenség miatt sokan küzdenek azzal, hogy egy viszonylag biztonságos hátteret és stabil életszínvonalat tartsanak fent egyetlen munkából, de nem egyszer találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a munkavállalók kénytelen valamilyen extra kereset után nézni.

Bár egy jóléti társadalomban erre talán nem lenne szükség, de az extra bevételre való igényt más szempontok is indokolhatják. Akárhogy is, ennek megvalósítására remek lehetőséget kínálhat egy jól fizető hétvégi munka, melyek szép számmal lelhetők fel az álláshirdetések kínálatában. A felhozatal meglehetősen színes, hiszen számos szektor ajánl ilyen alkalmi lehetőségeket. Ha mégis ki kellene emelni egy olyan területet, mely hagyományosan is sok hasonló opcióval rendelkezik, az mindenképpen a vendéglátás lenne.

Szezonális, alkalmi, kedvező

A nyár közeledtével egyébként is aktuális a jól fizető hétvégi munkák kérdése, hiszen a turisztikai szezon elindulásával az ilyen lehetőségek száma is megszaporodik. Ezzel pedig vissza is kanyarodtunk a vendéglátói és szolgáltatói szektorhoz, hiszen ebben az időszakban az ő teendőik szaporodnak meg leginkább, mely a megszokotthoz képest többszörös vendég létszámban mutatkozik meg. A megnövekedett igények kiszolgálása pedig plusz munkaerőt igényel, mely egyben a jól fizető hétvégi munka melegágya is.

A turisztikailag kiemelt desztinációk környezetében ilyenkor lényegében hemzsegnek a különböző alkalmi munkák. Ezek nem is feltétlenül csak a hétvégékre szólnak, hanem az aktuális telítettséghez igazodnak. Bár a nyári szezonban egyértelműen a Balaton környéke élvez elsőbbséget e tekintetben, a főváros sem panaszkodhat a turisták létszámát illetően. Ez egyben azt is jelenti, hogy sok beugrós munka Budapest városában és környékén is elérhetővé válik, melyek közül a többség szintén a turizmus és vendéglátás világához kötődik.

Egy jól fizető hétvégi munka egyébként is jól hangzik, ám a nyári szezonban valóban kiemelkedő bérekkel számolhatnak a kitartó munkavállalók. A balatoni turizmus hátterében dolgozó emberek a szektorra jellemző átlagbérek többszörösét is megkereshetik 3-4 hónap alatt, de természetesen a beugrós munkák révén is szép kiegészítő jövedelemre tehetnek szert. A módszer pedig akár akkor is működhet, ha valóban csak a nyári szezonra korlátozzuk a plusz munkák vállalását.

boros poharak

Lehetőségek egész évben

Jól fizető hétvégi munkák természetesen nem csak a nyári szezonban és nem is csupán a vendéglátás területén érhetők el bár tény, hogy ez a szektor egész évben kínál ilyen lehetőségeket. E tekintetben értelemszerűen érdemes a főváros és a nagyobb városok álláskínálatára hagyatkozni, hiszen a több ember és több cég egyben több munkalehetőséget is jelent. Egy jól fizető hétvégi munka tehát lényegében egész évben releváns lehetőség lehet a megfelelő helyen.

Persze ennek árnyoldalát sem érdemes tagadni, hiszen a hétvégi munkavégzés egyben a pihenés és a saját kikapcsolódás rovására megy. Ezért sem nevezhető ideálisnak az a gazdasági környezet, ahol sokan még megemelt bérekkel is plusz munka vállalására szorulnak a biztonságos megélhetés érdekében. Sokszor azonban nincs más megoldás a megfelelő életszínvonal fenntartására és az sem ritka, hogy valaki így szeretne viszonylag gyorsan pénzhez jutni, ha valamiért extra bevételre van szüksége.

jól fizető hétvégi munkák nem véletlenül képezik szerves részét az álláskínálatnak, hiszen az extra jövedelem már régóta sokak számára megkerülhetetlen igény. Ideális esetben nyilván elegendő lenne az – egyébként kifejezetten színes – alapvető álláskínálat, ám a beugrós munkák létjogosultsága már évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen. Legyen az akár a turizmus és vendéglátás világa, a szolgáltató szektor más területei vagy egészen más szférák lehetőségei, ezek az állások várhatóan még jó darabig komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

Képek: profession.hu

Schema nem található.