Bár a klasszikus cigánypecsenyét sertéstarjából készítik, csirkemellből is lehet cigánypecsenyét készíteni. Egy igazán magyaros, kiadós fogás lesz.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoranna
- 2 evőkanál mustár
- 4 evőkanál napraforgó olaj
- só
- bors
Cigánypecsenye csirkemellből elkészítése:
1 Először készítsd el a cigánypecsenye pácot, keverd össze az olajat, mustárt, fűszerpaprikát, majorannát, sót, borsot és reszelt fokhagymát.
2. A csirkemellet szeleteld fel ujjni vastag szeletekre, 4 szelet legyen.
3. Egy ecsettel kend a pácot a csirkemell mindkét oldalára, és lefedve tedd a hűtőbe legalább 1 órára, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
4. Sütés előtt ved ki a bepácolt húst a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg a sütéskor.
5. Szeleteld fel a füstölt szalonnát, és vágdosd be, úgy, hogy a bőrénél lévő rész egyben maradjon.
6. Tedd a szalonnákat egy serpenyőbe, és kezdd el melegíteni, így kiolvad a zsírja, és pirítsd meg a szalonnák mindkét oldalát, majd tedd félre.
7. Vedd kisebbre a hőfokot a cigánypecsenye sütése előtt.
8. Tedd a pácolt húsokat a serpenyőbe és süsd meg mindkét oldalát.
9. A csirkemellből készült cigánypecsenyét frissen tálald, mindegyik hús tetejére tegyél 1 kakastaréj szalonnát, aminek a végét bemárthatod fűszerpaprikába.
Milyen köret illik a cigánypecsenyéhez csirkemellből?
A cigánypecsenyét leggyakrabban krumplikörettel szokták kínálni, sült krumplival, tepsis krumplival, krumplipürével, petrezselymes krumplival. Rizs is illik hozzá.
Mivel elég nehéz ételről van szó így savanyúságot javasolt mellé adni.