Ennek a receptnek az ötletét a csemege karaj adta, amit gyakran kínálnak párolt káposztával és hagymás tört krumplival. Csirkemellből készítve is nagyon finom, és még gyorsabban is elkészül.
Hozzávalók:
Csirkemellhez:
- 2 egész csirkemell filé
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- 4 evőkanál paradicsom püré
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kacsazsír
Párolt káposztához:
- 1 fej lilakáposzta
- 1 fej lilahagyma
- 2 evőkanál kacsazsír
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál almaecet
Hagymás tört krumplihoz:
- 1 kg krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál kacsazsír
- só
Csemege csirkemell elkészítése:
1 Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Fűszerezd be a csirkemell filéket sóval, frissen őrölt borssal, őrölt fűszerköménnyel, és kend be vékonyan paradicsom pürével.
3. Melegítsd fel a kacsazsírt egy serpenyőben, és pirítsd meg a csirkemell filé mindegyik oldalát.
4. Tedd az elősütött csirkemell filéket egy sütőtálba, tegyél mellé két gerezd roppantott fokhagymát, és tedd az előmelegített sütőbe 15 percre.
Párolt káposzta elkészítése:
1. Vágd ki a lila káposzta torzsáját és csíkozd fel a káposztát. Sózd meg, keverd össze, és tedd félre állni legalább fél órát.
2. Pucold meg a lilahagymát, vágd félbe és karikázd fel.
3. Melegítsd fel egy lábosban a kacsazsírt, add hozzá a hagymát és kezdd el párolni. Majd add a hagymához a mézet és a köménymagot, és párold még 1-2 percig.
4. Add a kinyomkodott káposztát a hagymához, keverd össze és adjál hozzá kb. 0,5 dl vizet.
5. Párold a káposztát kis lángon fedő alatt kb. 15-20 percig.
6. Add az aszalt szilvát a káposztához, keverd össze, és párold még míg a káposzta teljesen meg nem puhul.
7. Végül add az almaecetet is a párolt káposztához és keverd össze.
Hagymás tört krumpli elkészítése:
1 Pucold meg a krumplit kockázd fel, és sós vízben főzd puhára.
2. Pucold meg és aprítsd fel a vöröshagymát, nem kell nagyon apróra.
3. Melegítsd fel a zsírt egy serpenyőben, add hozzá a hagymát, sózd meg, és közepes lángon párold puhára a hagymát.
4. Ha megfőtt a krumpli, szűrd le, és amíg még forró egy kéz krumplitörővel törd át, nem kell teljesen, maradjanak benne nagyobb darabok is.
6. Adj hozzá sót és a sült hagymát, egy keveset a zsírból is.
7. Keverd át, és már kész is a hagymás tört burgonya.