Zsiványpecsenye egy igazán kiadós, magyaros egytálétel, amivel garantáltan mindenki jól fog lakni.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell filé (kb. 50 dkg)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 25 dkg gomba
- 5 dkg füstölt kolbász
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
- Köretnek 1 kg krumpli
Zsiványpecsenye recept:
1 Darabold fel a csirkemellet kb. 2 centis kockákra, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
4. Kockázd fel a füstölszalonnal és kolozsvári szalonnát kb. fél centis kockákra.
5. Tedd egy nagyobb serpenyőbe a felkockázott füstölt szalonnát, és kezdd el melegíteni alacsony hőfokon, hogy kiolvadjon a zsírja.
6. Ha kiengedte a zsírját, add hozzá a kolozsvári szalonnát, és azt is olvaszd ki.
7. Tedd a zsírba a vöröshagymát, és párold üvegesre.
8. Add hozzá a csirkemellet és a fokhagymát, és pirítsd meg.
9. Ha a hús kifehéredett, jöhet a paprika és a paradicsom, és közepes hőfokon párold a saját levében.
10. Közben a gombát szeleteld fel, és egy másik serpenyőben pirítsd meg.
11. Ha a csirkemell nagyjából megpuhult, add hozzá a pirított gombát, és füstölt kolbász karikákat. Főzd tovább a zsiványpecsenyét, míg a csirke teljesen meg nem puhul, és a kolbász is kicsit enged a zsírjából.
12. Kóstold meg a zsiványpecsenyét, és fűszerezd sóval és borssal, mivel a szalonna elég sós, ezért nem kell hozzá túl sok só. Keverd hozzá a friss felaprított petrezselymet is.
13. A krumplit pucold meg, kockázd fel, és süsd ki olajban.
14. A zsiványpecsenye tálalásakor tegyél egy adag sült krumplit a tányérra, halmozz rá a zsiványpecsenyéből és kínálj mellé valamilyen savanyúságot is, kovászos uborkát, csalamádét stb.