Tavaszi rizses hús csirkemellből, egy könnyed látványos egytálétel a tavasz ízeivel.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 db zsenge karalábé
- 2 db közepes sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg rizs
- só
- bors
- friss petrezselyem (opcionális)
Tavaszi rizses hús csirkemellből recept:
1 A tavaszi rizseshúshoz kockázd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Pucold meg a karalábét és a sárgarépát és kockázd fel.
4. Mérd ki egy bögrében a rizst. A tavaszi rizseshúst a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vízzel vagy alaplével kell felönteni, úgy lesz a legkönnyebb kimérni, ha egy bögrét használsz.
5. Melegíts vizet egy vízforralóban, ha alaplevet használsz, akkor melegítsd fel az alaplevet.
6. Melegíts fel egy kevés olajat egy lábosban, és pirítsd meg rajta a csirkemell csíkokat, majd vedd ki őket és tedd félre. Ez jobb több részletben csinálni, hogy legyen helyük pirulni.
7. Ha szükséges pótold az olajat a lábosban, és add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
8. Add a hagymához a felkockázott sárgarépát, karalábét, fagyasztott zöldborsót és fokhagymát. Kevergetve párold a zöldségeket, míg a fagyasztott borsóból engedett víz el nem párolog.
9. Add hozzá a rizst, és keverd át párszor, hogy a rizsszemeket is bevonja az olaj.
10. Öntsd fel a forró vízzel vagy alaplével, óvatosan, mert a gőz fel fog csapni.
11. Tedd bele az elősütött csirkemelleket, keverd át, és fűszerezd sóval és borssal.
12. Ha felforrt, vedd alacsonyra a hőfokot, és fedővel letakarva főzd 15-20 percig.
13. A tavaszi rizseshús akkor készült el, ha a rizs felszívta az összes folyadékot.
14. Tálaláskor fűszerezd frissen aprított petrezselyemmel.
Tippek a tavaszi rizses húshoz:
Ha a pergős rizst szereted, akkor jobb hosszúszemű riszt használni, én is azzal készítettem, basmati rizzsel. Ez nem a legolcsóbb rizs, de ez emeli meg legkevésbé a vércukorszintet.
Alaplével főzve finomabb lesz, mint vízzel készítve.
Akár kevés fehérbort is rakhatsz bele, a hagyma párolásánál.
Más zöldfűszerekkel is ízesítheted, nem csak petrezselyemmel.